Er bestaat een nauwe samenhang tussen de smaak- en de reukperceptie.
De smaakperceptie vindt plaats door smaakpapillen die zout, zuur, zoet, bitter en umami kunnen onderscheiden. Daarnaast kunnen 2.000-4.000 verschillende geuren worden herkend. Veel smaakstoornissen zijn in feite reukstoornissen. Speeksel beïnvloedt de smaakperceptie omdat het fungeert als oplosmiddel voor de smaakstoffen en omdat het de smaakreceptoren beschermt. Daarom leidt een vermindering van de speekselproductie gewoonlijk tot afname van de smaakperceptie, waarbij de concentratie van zinkionen en specifieke eiwitten in speeksel een belangrijke rol spelen. Ook zink- en ijzerdeficiëntie kunnen leiden tot verminderde smaak- en reukperceptie.
Taste and smell perception are closely related. The taste perception is performed by taste buds which can distinguish salt, sour, sweet, bitter, and umami. Moreover, 2,000-4,000 smells can be recognized. Many taste disorders are in fact smell disorders. Saliva affects taste perception because it serves as a solvent for taste substances and as a protecting agent for the taste receptors. Therefore, hyposalivation leads to a reduction in taste perception, in which the concentration of zinc ions and specific proteins in saliva play an important role. In addition, zinc and iron deficiencies may cause diminished taste and smell perception.
Auteur(s) |
A. van Nieuw Amerongen
R. van Weissenbruch F.K.L. Spijkervet A. Visser H. Jager-Wittenaar A. Vissink |
---|---|
Rubriek | Onderzoek en wetenschap |
Publicatiedatum | 11 januari 2013 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 120 - editie 1 - januari 2013; 34-39 |
DOI | https://doi.org/10.5177/ntvt.2013.01.12136 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje