Aantal patiënten met diagnose mondholtekanker vanaf 2000 toegenomen
Staat van de mondzorg
Tijdens het periodiek mondonderzoek kunnen tandartsen bij controle van de slijmvliezen in de mond tumoren signaleren. Gegevens van de Nederlandse Kanker Registratie (NKR) geven een beeld van de incidentie van lipkanker en mondholtekanker in de afgelopen decennia. Lipkanker is een zeldzame ziekte. De jaarlijkse incidentie ervan in de gehele bevolking schommelt, maar in de periode 2000 tot en met 2022 was er geen duidelijke toename van het aantal patiënten dat deze diagnose kreeg. Ook mondholtekanker, waaronder ook tongkanker wordt gerekend, komt betrekkelijk weinig voor. Maar hiervan steeg het aantal patiënten met de diagnose wel aanzienlijk, van 623 in 2000 naar 1.039 in 2022, een toename van bijna 67%.
Beide vormen van kanker komen overigens veelal pas op latere leeftijd voor. Van de personen met lipkanker is over het geheel genomen 92% 60 jaar of ouder en van degenen met mondholtekanker is dat 77%.
(Bron: Staat van de Mondzorg/KNMT, 2024) | (Illustrator: Guido van Gerven, Duplo Studio)
Jaike Schilte-Praagman, Baukje van Dijk, Marieke Brands, Micheal Frank, Valery Lemmens en Thijs Merkx bespreken in hun artikel in de maarteditie de trends en prognoses voor kanker in Nederland, die het Ingegraal Kankercentrum Nederland eind 2022 presenteerde. Ook gaan zij in op wat deze verwachtingen betekenen voor de mondzorg in Nederland.