Antibacterieel composiet inzetten tegen orale bacteriën
Orthodontische apparatuur bemoeilijkt de gebitsreiniging waardoor tandplaque ontstaat en vervolgens het risico op cariës en ontsteking van de gingiva wordt vergroot. Marieke van de Lagemaat toonde met haar promotieonderzoek aan dat, in vergelijking met handmatig poetsen, elektrisch poetsen, gecombineerd met een antibacteriële, triclosan bevattende tandpasta en een mondspoelmiddel met etherische oliën, de penetratie van antibacteriële middelen in de biofilm vergrootte. Dit leidde tot een lagere levensvatbaarheid van de biofilm.
Omdat bacteriën resistent kunnen worden voor antimicrobiële middelen, bekeek Van de Lagemaat de veelbelovende de strategie van het modificeren van ‘contact-dodende’ materialen met niet op antibioticum gebaseerde, antimicrobiële eigenschappen om biofilmactiviteit tegen te gaan. Ze ontwikkelde een 3D-printbaar antibacterieel composiet. Gebruikmakend van de juiste methoden om contact-dodende oppervlakken te evalueren (het Petrifilm®-systeem en JIS Z 2801), concludeerde ze dat het in het laboratorium onderzochte 3D-printbare materiaal bacteriedodend is met goede klinische eigenschappen. In vivo-onderzoek naar dit materiaal is wenselijk om te kijken of dit materiaal in de praktijk kan dit leiden tot minder aan tandplaque gerelateerde problemen.
Op 10 juli 2019 promoveerde Marieke van de Lagemaat aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar proefschrift ‘Antibacterial measures for biofilm control’. Promotoren waren prof. dr. Y. Ren, prof. dr. ir. H.J. Busscher en prof. dr. H.C. van der Mei.