Antibiotica verstoren de gezonde darmflora lange tijd
Een enkele antibioticumkuur is krachtig genoeg om de normale samenstelling van de micro-organismen in de darmen 1 jaar lang te verstoren. Ook kan 1 kuur al leiden tot resistentie tegen antibiotica. Dit meldt een groep Europese wetenschappers in mBio®, een vrij toegankelijk online-tijdschrift van de American Society for Microbiology.
In een onderzoek waarin 66 gezonde volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk en Zweden verschillende antibiotica kregen voorgeschreven, bleken de medicijnen te leiden tot een toename van genen die coderen voor antibioticumresistentie bij bacteriën. Bovendien werd de microbiële diversiteit in de darmen sterk aangetast; ook nog tot maanden na blootstelling. Verrassend genoeg bleken de micro-organismen in speeksel zich al binnen enkele weken te herstellen.
Micro-organismen die worden geassocieerd met een gezonde darmflora blijken vooral gevoelig voor de antibiotica, meldt hoofdonderzoeker Egija Zaura van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Deze gezonde micro-organismen produceren butyraat, een stof die ontstekingen remt en het ontstaan van stress en kanker in de darmen tegengaat. “Waarom de bacteriën in de mondholte zich sneller herstellen dan die in de darmen, is niet duidelijk,” zegt Zaura, “maar het kan zijn dat de darmen langer blootstaan aan de antibiotica of dat de mondholte intrinsiek beter bestand is tegen verstoringen. Een mond wordt immers dagelijks bestookt met allerlei vormen van belasting zoals hete koffie of tandpasta.”
Door te begrijpen welke mechanismen de weerbaarheid van het orale microbioom veroorzaken, kunnen mogelijk ongezonde microbiële fluctuaties in de darmen uiteindelijk worden voorkomen.
(Bron: ACTA, 25 november 2015)