Behandeling van mandibulafracturen kan beter
Enkh-Orchlon Batbayar onderzocht de mogelijkheden tot verbetering van de behandeling van mandibulafracturen. Bij 20-26% van alle patiënten treden postoperatieve complicaties na chirurgische interventie op. Meestal zijn die gerelateerd aan een matige fractuurrepositie, onjuiste fixatie, de ernst van het trauma, lokalisatie en type fractuur en algemene gezondheidsstatus van de patiënt. Batbayar onderzocht vooral de mogelijkheden om repositie en fixatie van mandibulafracturen te verbeteren.
Batbayar kon concluderen dat verbetering van de behandeling van mandibulafracturen mogelijk is, hoewel over het algemeen het resultaat van de behandeling tot tevredenheid leidt. Verder bleken fractuurrepositieklemmen van toegevoegde waarde te zijn: de repositie is exacter, de complicatieratio is later en de operatietijd is korter. Tevens stelde Batbayar een protocol vast dat beschouwd kan worden als best practice. Hoewel het protocol niet heel overtuigend evidencebased was, is het wel gebaseerd op de best beschikbare literatuur en ervaringen binnen het UMCG. Belangrijk aspect ter verbetering van de behandeling van fracturen van de processus condylaris zijn precieze diagnose en classificatie, onder andere met kwantitatieve 3D-metingen.
Op 27 mei 2019 promoveerde Enkh-Orchlon Batbayar aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn proefschrift ‘Optimization of mandibular fracture treatment ’. Promotoren waren prof. dr. R.R.M. Bos en prof .dr. P.U. Dijkstra. Copromotor was dr. B. van Minnen.