Behoud eigen dentitie van belang voor totale mondgezondheid
Uit het promotieonderzoek van Patrick Rijkschroeff blijkt dat mensen die hun eigen gebit nog bezitten meer neutrofielen, de meest voorkomende witte bloedcellen in de mond, hebben dan edentaten met een gebitsprothese. Neutrofielen gaan actief aanvallen tegen van onder andere bacteriën en schimmels in de mond. Rijkschroeff meent dat hiermee het belang van het behoud van een eigen gebit is aangetoond.
In zijn promotieonderzoek bracht Rijkschroeff de aanwezigheid en de werking van orale neutrofielen in kaart. Zo helpen neutrofielen met het fagocyteren van een toegenomen hoeveelheid bacteriën de mond zo gezond mogelijk te houden. Ook scheiden ze moleculen uit die bacteriën kunnen doden en meehelpen om de balans in de mond normaal te houden. Rijkschroeffs onderzoek toonde aan dat er een andere set genen wordt ‘aangezet’ in relatie tot de ontwikkeling van de parodontitis. De neutrofielen hebben ook een potentiële dirigerende functie: de extra genactiviteit heeft een signalerende en aantrekkende rol voor andere componenten van het immuunsysteem.
Op 14 september 2018 promoveerde Patrick Rijkschroeff aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift ‘Characterization of polymorphonuclear neutrophils in the oral cavity’. Promotor was prof. dr. B.G. Loos en copromotor was dr. E.A. Nicu.
(Bron: ACTA Wetenschapsnieuws, september 2018)
Leestip: in september 2016 verscheen een interview met Patrick Rijkschroeff in de serie ‘Onder de loep’ in dit tijdschrift.