Bijscholing op Curaçao
Op 30 januari 2016 begon, stipt om 8.00 in de ochtend, op Curaçao het congres ‘Patiënten willen geen implantaten: ze willen tanden’ van stichting Intercongres. De sprekers op het congres waren vader en zoon Ben en Wiebe Derksen. De met enthousiasme gebrachte voordrachten gingen over onder meer implantologie, gnathologie, prothetische tandheelkunde en endodontologie. Twee dagen lang wisten ze de 30 deelnemers hiermee te boeien.
De opbouw van het congres was goed doordacht. Het eerste dagdeel werd besteed aan endodontologie en de keuzemogelijkheden voor abutments bij een implantologische behandeling. Hierbij werd enerzijds basiskennis besproken, maar er werd ook ingegaan op instrumenten die recent op de markt zijn gebracht. Zo werd een nieuw ultrasoon instrument (StartX van Dentsply) besproken, waarmee een wortelkanaal vanaf de zijkant kan worden onderzocht, deels omdat het instrument zonder water is te gebruiken. De heren Derksen onderbouwden hun betoog over dit instrumentarium met diverse verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek en met prachtige beelden van behandelingen van patiënten, waarbij ook veel praktische tips werden gegeven. Zo werd geadviseerd om de wortelkanalen van een gebitselement te spoelen met chloorhexidine wanneer er sprake is van pus of een fistel. Als daartoe wordt besloten, is het verstandig om de endodontische behandeling niet in 1 keer af te ronden. Een andere tip was de zogenoemde cofferdamklemregel: als de cofferdam nog op het gebitselement past, kan men ervan uitgaan nog boven de zogenoemde ‘biological width’ te zitten. Weliswaar logisch, maar toch handig om te weten.
De start van de volgende congresdag stond in het teken van restauratieve tandheelkunde, functionele rehabilitaties en eindigde met een tweede deel over implantologie. Opnieuw werden fraaie beelden van behandelingen getoond. Nieuwe inzichten werden ook besproken, zoals het maken van een röntgenopname na het excaveren. Dat is misschien niet helemaal volgens het ALARA-principe, maar kan wel bijdragen aan een goede prognose van de behandeling. Ook nu werden aan de hand van praktijkvoorbeelden weer veel tips gegeven. Een voorbeeld: met behulp van bonesounding (sonderen tot op het botniveau) kan bij een meting van minder dan 5 mm ervan uit worden gegaan dat de papil weer terugkomt.
Wij, masterstudenten tandheelkunde, hebben erg genoten van deze leerzame congresdagen. Misschien organiseert de stichting Intercongres in september 2016 een volgende editie op Ibiza. Als dat het geval is, valt deelname zeker aan te bevelen, zowel voor tandartsen als bijna afgestudeerde studenten tandheelkunde!