Bijzonder hoogleraar Mark Timmerman maakt Parodontologie in Nijmegen weer sterk
Expert uitgelicht
Mark Timmerman is benoemd tot bijzonder hoogleraar Parodontologie aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. De leerstoel kwam mede tot stand dankzij de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP). De kersverse hoogleraar wil het onderwijs voor parodontologie een impuls geven en zijn praktische ervaring gebruiken voor onderzoek naar verbetering van behandelingen.
De aanstelling van deze leerstoel is 3 jaar, wat wil je de komende tijd bereiken?
Daarvoor moet ik eerst even iets over de geschiedenis vertellen. Parodontologie in Nijmegen was in het verleden een heel sterk vertegenwoordigd vakgebied. We hadden een opleiding tot parodontoloog en een supersterke hoogleraar die de hele regio voorzien heeft van mensen met laten we zeggen een ‘parodontologisch bewustzijn’. Zo’n hoogleraar gaat op een gegeven moment met emeritaat en daarmee nam de mankracht af. Langzaam verloren we de opleiding tot parodontoloog. En uiteindelijk missen we nu in de docentenstaf die oude sterke poot van de parodontologie. Dus de insteek van mijn plan is om de sterke poot weer in ere te herstellen. Dat ga ik doen door te zoeken naar de expertise die bestaat bij de afdelingen en die weer bij elkaar te brengen zodat er een sterkere samenwerking tussen mondzorgkunde van de HAN en tandheelkunde ontstaat. En vanuit daar wil ik de docentengroep weer meenemen naar dat parodontologisch bewustzijn. Het is een bepaalde denktrant die net iets anders is dan dat je die vanuit de restauratieve kant inschiet.
En wat houdt die denkwijze dan in?
Het heeft met name te maken met dat je bij de patiënt eerst kijkt naar waar gaan we eindigen als de behandeling klaar is. Hoe wordt de situatie in de mond van de patiënt ingeschat? De vraag is vaak: moet je alleen het tandvlees behandelen of moet je ook reconstrueren? In Nijmegen hebben we een oudere patiëntenpopulatie met tandvleesproblemen en meestal ook een prothetische vraag. Die behandelvragen moeten voor studenten behapbaar gemaakt worden. Als we dat koppelen aan een postinitiële opleiding dan heb je ineens voor de complexe patiënten ook een onderdak.
(Beeld: Radboudumc)
Wat voor onderzoek ga je doen?
Op het gebied van onderzoek in de parodontologie is er in Nijmegen nu geen hoofdlijn. Het onderzoek dat van oudsher gedaan werd was hier materiaalwetenschappen, maar ik wil nu wat meer klinisch gericht onderzoek gaan doen.
Ik ben nu nog een eenpitter, zeg maar wel een leerstoel maar geen staf en geen geld. Nu werk ik met studenten in hun masterscripties die onderwerpen uit. Neem bijvoorbeeld onderzoek naar de invloed van vitamine D. En verder kijken we naar vroegdiagnostiek van peri-implantitis. Het zou mooi zijn als je door middel van die diagnostiek in vroeg stadium veel van die problemen kunt oplossen of misschien tijd kunt kopen.
Hoe zit dat dan met voeding en ontstoken tandvlees?
We hebben net een artikel gepubliceerd in hét tijdschrift voor parodontologie, de Journal of Clinical Periodontology , dat gaat over omega 3-vetzuren. Omega 3 grijpt op verschillende segmenten in de ontstekingsreactie aan. Kijk, je kunt parodontitis zien als een overdreven reactie van het menselijk lichaam op de aanwezigheid van bacteriën die bijna iedereen heeft. Door in de voedingsketen in te grijpen kun je een ongunstige ontwikkeling van de bacteriën afremmen en daarmee zouden de gevolgen van die ontstekingsreactie kunnen verminderen. We zien bijvoorbeeld dat het effect van parodontale behandelingen groter als deze wordt ondersteund door voedingssupplementen in vergelijking met behandelingen die niet worden ondersteund. Voedingssupplementen zouden dan in de toekomst misschien de rol van de antibiotica bij parodontale therapie kunnen vervangen. De antibiotica werken vooral op de microbiële kant, terwijl de voedingssupplementen daarentegen de gastheer sterker maken. We denken dat je met de voedingssupplementen het immuunsysteem echt zou kunnen verbeteren of ander gezegd ‘de immuno-fitness verbeteren’. Maar dat blijft complex, want parodontitis is een multifactoriële aandoening.
Over bijzonder hoogleraar Mark Timmerman
Mark Timmerman (Amsterdam, 1961) studeerde in 1984 cum laude af in de tandheelkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daar promoveerde hij in 2001 op zijn proefschrift, getiteld ‘Prevalence and progression of untreated periodontal disease in a young Indonesian population’. Hij werkte in een algemene praktijk en later als parodontoloog en implantoloog bij diverse centra, waaronder sinds 2008 bij de Praktijk voor Parodontologie en Implantologie Nijmegen/Horst. Daarnaast werkt hij sinds 2017 als docent Implantologie en Parodontologie bij het Radboudumc Tandheelkunde en is hij sinds 2021 voorzitter van de examencommissie Tandheelkunde. De benoeming tot bijzonder hoogleraar geldt per 1 december 2022, voor 3 jaar.
Artikel in J Clin Periodontol
Van Ravensteijn MM, Timmerman MF, Brouwer EAG, Slot DE. The effect of omega-3 fatty acids on active periodontal therapy: A systematic review and meta-analysis. J Clin Periodontol 2022; 49:1024-1037.
Dit bericht delen op sociale media? Klik op de deelknop links in beeld en kies uit Facebook, Twitter of Linkedin.