Biomechanische eigenschappen van de kaakgewrichtsschijf
De structurele integriteit van het collageen netwerk in de kaakgewrichtsschijf (discus) is de meest belangrijke factor voor het verdelen van de spanningen en het opvangen van belasting tijdens het gebruik van de kaak. Verstoring van dit samenhangende fibrillaire netwerk heeft een duidelijke impact op de krachtverdeling van de discus en kan leiden tot een impact op de draagkracht van de discus. Dit blijkt uit het proefschrift van Sepanta Fazaeli.
Tissue engineering vereist een goed begrip van de structurele en functionele kenmerken van het natuurlijk weefsel. Het doel van dit proefschrift was om de relatie tussen de samenstelling en de mechanische belastbaarheid van kaakgewrichtsschijf te bestuderen. Daarnaast werd de wisselwerking tussen deze factoren en de biomechanica van de kaakgewrichtsschijf nader onderzocht. Met zijn onderzoek toonde Fazaeli ook aan dat elastinevezels een actieve rol spelen in de biomechanica van de kaakgewrichtsschijf. Bij onbalans kunnen de elastinevezels verloren gaan (elastylose) wat vervolgens leidt tot verstoring en afname van de mechanische belastbaarheid. Daarnaast worden bij dit proces verschillende structuren in het kaakgewricht blootgesteld aan synoviale vloeistoffen, gericht op de afbraak van verschillende moleculen. De structurele verandering die plaatsvindt beïnvloedt de visco-elastische aard van de discus en kan leiden tot een overbelasting hiervan. De visco-elastische eigenschappen van de kaakgewrichtsschijf spelen een cruciale rol in het normaal fysiologisch functioneren van het kaakgewricht, die een robuuste en zeer vervormbare structuur heeft.
Op 7 oktober 2010 promoveerde Sepanta Fazaeli aan de Vrije Universiteit Amsterdam op zijn proefschrift ‘Biomechanical characterization of the temporomandibular joint disc’. Promotor was prof. dr. V. Everts en prof dr. ir. T.H. Smit. Copromotoren waren dr. ir. J.H. Koolstra en dr. ir. S. Ghazanfari.