Bloedlaser kan tumoren opsporen
Onderzoekers van de Universiteit van Michigan werken aan een laser gemaakt van menselijk bloed, die infrarood licht kan uitzenden. Hiermee kunnen tumoren worden opgespoord.
Lasers kunnen uit allerlei materialen worden gemaakt, inclusief levende cellen. Alles wat nodig is om een laser te maken is een lichtbron, een materiaal dat het licht versterkt en een reflecterende ruimte.
De onderzoekers gebruiken een kleurstof genaamd indocyanine groen (ICG) voor hun bloedlaser. Deze stof, die fluorescerend is in nabij-infrarood licht, wordt nu al in de bloedstroom geïnjecteerd voor medische beeldvorming. Als er een laser van wordt gemaakt, zendt de stof nog feller licht uit. Uit zichzelf zendt ICG geen licht uit, maar de kleurstof licht wel op als het is vermengd met bloed. Dit komt doordat het bindt aan eiwitten in bloedplasma, waardoor het vermogen om licht uit te zenden toeneemt. Zonder bloed werkt ICG niet.
Door het mengsel van bloed en ICG in een kleine, reflecterende cilinder te plaatsen en er met laser licht op te schijnen, licht het bloed op. ICG hoopt zich op in bloedvaten. Hierdoor lichten lichaamsdelen waar veel vaten liggen, zoals tumoren, feller op. Met een infraroodcamera kan zo worden gezocht naar oplichtende plekken om tumoren te vinden.
Toepassing van de methode met ICG bij mensen laat nog even op zich wachten, want de laser moet nog worden getest op dierlijk weefsel.
(Bron: Nieuw Scientist, 5 september 2016)