Cannabistablet helpt niet tegen chronische pijn
Cannabistabletten hebben geen effect op pijnbeleving bij patiënten met chronische pijn na een alvleesklierontsteking of buikoperatie. Dat is de conclusie van Marjan de Vries van het Radboudumc: “Er zijn veel verhalen van mensen die enorme baat hebben gehad bij het gebruik van medicinale cannabis, maar dit wordt niet aangetoond in geneesmiddelenonderzoeken. Tussen die ervaringen en het wetenschappelijke bewijs zit een heel groot gat.”
De Vries onderzocht de pijnstillende effecten van cannabistabletten op chronische pijn na een alvleesklierontsteking of buikoperatie. “Mensen met chronische pijn hebben vaak al jaren pijnklachten, en willen graag af van de hoge doses opiaten, zoals morfine. Want opiaten zijn wel effectief, maar niet geschikt voor langdurig gebruik. Op papier zijn cannabisproducten dat wel, maar de pijnstillende werking hiervan is nauwelijks onderzocht.”
Het gebruik van cannabistabletten met de werkzame stof tetrahydrocannabinol (THC) was een nieuwe aanpak in het onderzoek van De Vries. THC is de belangrijkste psychoactieve stof uit de cannabisplant en gaat een interactie aan met zenuwcellen die pijnsignalen geleiden, en zou op deze manier pijnstillend kunnen werken. Met een tablet van uitsluitend THC kan de dosering hiervan goed gereguleerd worden, in tegenstelling tot andere vormen van medicinale cannabis die uit meerdere stoffen bestaan.
De onderzoeker vond geen verschil in pijnbeleving van chronische pijnpatiënten die THC-tabletten kregen en patiënten die een placebopil kregen. “We vonden wel een heel groot pijnstillend effect, maar dat was het geval in zowel de placebogroep als de THC-groep. Dit effect is waarschijnlijk dus niet te danken aan THC, maar aan het sterke placebo-effect. In de placebogroep zagen we zelfs mensen die stopten vanwege bijwerkingen die bij THC horen, of die zich high voelden.”
In dit geneesmiddelenonderzoek kreeg de experimentele groep eerst gedurende 2 weken een oplopende dosis van het THC-tablet (van 3 maal daags 3 mg naar 8 mg), waarna een persoonlijke dosis werd bepaald op basis van bijwerkingen en verdraagzaamheid voor de tabletten. Deze einddosis kreeg de patiënt voor de rest van het 50 dagen durende onderzoek, terwijl de controlegroep 3 maal daags een placebopil kreeg. De experimentele groep had een pijnafname van ongeveer 40%, voor de placebogroep was dit 37%. Er was geen significant verschil. Tot slot vond De Vries dat THC ook geen effect had op veranderingen in het pijnzenuwstelsel, veelal de oorzaak van chronische pijn
(Bron: Radboudumc, 20 december 2018)