Cariësdiagnostiek en besluitvorming onder tandartsen
Cácia Signori voerde 5 onderzoeken uit om de diagnostiek en de behandeling van cariës te verbeteren. Uit haar literatuuronderzoek bleek dat de meeste nauwkeurigheidsonderzoeken naar visuele en radiografische methoden voor de dectectie van secundaire cariës geen klinische relevantie hadden. Vervolgens kwam Signori erachter dat een workshop die studenten trainde in de diagnose van cariës en de besluitvorming rondom restauraties, ervoor zorgde dat deze studenten beter scoorden op de detectie van cariës. In een derde onderzoek onderzocht de promovenda of de kwaliteit van restauraties van posterieure gebitselementen goed genoeg beoordeeld konden worden met intraorale opnamen. Deze methode bleek valide.
Signori vergeleek ook hoe tandartsen-algemeen practici en experts besluiten nemen over gerestaureerde gebitsvlakken aan de hand van bitewing-opnamen. In 74% van de gevallen bereikten de tandartsen overeenstemming over de detectie van secundaire cariës en in 68% van de gevallen stelden zij dezelfde behandeling voor.
Tot slot onderzocht Signori hoe risicofactoren bij een patiënt de klinische benadering van tandartsen beïnvloeden. Patiënten met een hoog-cariësrisico ontvingen in de meerderheid van de praktijken meer professionele fluorideapplicatie en sealants, wat een gepersonaliseerde behandelaanpak voor patiënten met cariës suggereert.
Op 26 februari 2019 promoveerde Cácia Signori aan de Radboud Universiteit Nijmegen op haar proefschrift ‘Cariës diagnosis and decision-making’. Promotoren waren prof. dr. M.C.D.N.J.M. Huysmans en prof. dr. M.S. Cenci (Universidade Federal de Pelotas, Brazil). Copromotor was dr. N.J.M. Opdam.