ChatGPT binnen de mondzorg?
Op de vraag welke impact de vrij toegankelijke applicatie ChatGPT op de tandheelkundige professie zou kunnen hebben, antwoorden onderzoekers van de universiteiten van Pennsylvania en Basel dat dit vooralsnog beperkt zal zijn.
Dit jaar kreeg de artificiële intelligentie (AI) app ChatGPT voet aan de grond bij het grote publiek Deze app is een zogenoemd large language model waarbij wiskundige modellen getraind worden door het analyseren van terabytes aan tekst. Het programma heeft een herkenbare en intuitieve communicatie-interface die het mogelijk maakt vragen te stellen en antwoorden te lezen.
De onderzoekers menen dat de impact op de tandheelkundige professie vooralsnog beperkt zal zijn vanwege het praktische karakter, de interpretatie van (röntgen)opnamen en de behoefte aan directe communicatie met de patiënt. Zij zien vooral toepassingen in de teledentistry, patiëntadministratie, ondersteuning bij het klinische redeneren, patiënteducatie en het schrijven en evalueren van wetenschappelijke literatuur.
Zo zou AI de communicatie met de verzekeraars over aanvragen voor behandelingen kunnen stroomlijnen en standaardteksten voor verwijsbrieven kunnen genereren om de administratieve last te verminderen. ChatGPT kan ook ingezet worden voor het efficiënt verzamelen van patiëntinformatie, analyseren van symptomen en potentiële diagnoses voorstellen, waarna de (tand)arts een definitieve diagnose stelt. Nadelen van ChatGPT zijn dat het onmogelijk is de bron van de antwoorden te verifiëren en dat privacy en vertrouwelijkheid niet gewaarborgd zijn.
De onderzoekers hadden overigens zelf ChatGPT gebruikt om de leesbaarheid van hun manuscript te verbeteren.
(Bron: J Esthet Restor Dent, 5 april. 2023) | (Beeld: Shutterstock)
Dit bericht delen op sociale media? Klik op de deelknop links in beeld en kies uit Facebook, Twitter of Linkedin.