Contact met varkens is een risico voor HEV
Intensief contact met varkens lijkt wel degelijk een extra risicofactor te zijn voor de overdracht van het hepatitis E-virus, naast consumptie van rauw of onvoldoende gekookt vlees. Vooral bij volwassenen jonger dan 40 jaar moet met deze overdracht rekening worden gehouden in gebieden met intensieve varkenshouderij. Hieraan zou moeten worden gedacht bij bloeddonatie.
Dit blijkt uit een onderzoek van 302 sera van mensen die in nauw contact met varkens waren geweest en 235 controles in Westfalen en Nedersaksen, dicht bij de Nederlandse grens, uitgevoerd door Andi Krumbholz en collega’s (Med Microbiol Immunol. 2014; epub 18 april). Omdat een gouden standaard voor het aantonen van HEV en de verschillende genotypes ontbreekt, gebruikten de onderzoekers 3 commerciële tests en een eigen assay. De seroprevalentie varieerde, afhankelijk van de test, van 4-28%; deze was significant hoger bij personen in nauw contact met varkens (13 tot 33%) dan bij anderen (8 tot 22%). Boven de 50 jaar was de seroprevalentie bij mannen vergelijkbaar – dit was al in eerder onderzoek naar voren gekomen.
De prevalentie onder bloeddonoren in Berlijn en Frankfurt ligt rond de 10%.
Standaardisatie van de tests is dringend geboden, merken de onderzoekers op: de uiteenlopende landelijke resultaten kunnen ten minste deels worden verklaard door gebruik van verschillende tests.
(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 21 mei 2014)