Cytisine op korte termijn beter dan nicotinepleisters
De generiek beschikbare nicotinereceptoragonist cytisine helpt mensen die willen stoppen met roken beter dan nicotinepleisters of -kauwgom. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Auckland in The New England Journal of Medicine.
Cytisine is een plantenalkaloïde afkomstig uit zaden van de goudenregen. Het medicijn wordt vooral in Oost-Europa al 50 jaar gebruikt als hulpmiddel bij stoppen met roken. Eerder onderzoek liet zien dat cytisine effectief is ten opzichte van placebo, maar het herontdekte medicijn was nog niet vergeleken met een van de momenteel beschikbare ondersteunende behandelingen.
De onderzoekers vergeleken daarom een cytisinebehandeling (25 dagen) met nicotinevervangende therapie met pleisters, kauwgom of zuigtabletten (8 weken). 1.310 Nieuw-Zeelanders die zich bij een telefonische hulplijn meldden voor ondersteuning bij het stoppen met roken, kregen een van beide behandelingen. Alle deelnemers ontvingen daarnaast een lichte vorm van gedragsmatige ondersteuning via telefoongesprekken.
Een behandeling met cytisine beleek superieur ten opzichte van de nicotinevervangende behandeling: in de cytisinegroep rookte na 1 maand 40% van de deelnemers niet meer, terwijl in de nicotinegroep 31% was gestopt. Ook na 6 maanden presteerde cytisine nog steeds beter (nog steeds gestopt: 22 vs. 15%). Wel gaf behandeling met cytisine meer bijwerkingen.
Het effect van de behandeling met cytisine lijkt vergelijkbaar met dat van varenicline, een andere nicotinereceptoragonist.
Gezien het grote prijsverschil tussen varenicline en cytisine lijkt een vergelijkend onderzoek waarin ook naar de kosteneffectiviteit wordt gekeken, gerechtvaardigd.
(Bron: Ned Tijdschr Geneesk, 14 januari 2015)