Dagelijks fluoridespoelmiddel tegen wittevleklaesies
Het dagelijks gebruik van een fluoridespoelmiddel heeft een preventief effect op het ontstaan van zogeheten wittevleklaesies. In geval van onvoldoende mondhygiëne draagt ook het herhaaldelijk geven van instructies tijdens de reguliere controles bij aan het verminderen van plaque. Dit blijkt uit het proefschrift van Nicoline van der Kaaij.
Naast het creëren van een stabiele occlusie en kauwfunctie heeft een orthodontische behandeling ook een esthetisch doel. Een gevolg van een behandeling met vaste apparatuur is het mogelijk ontstaan van cariëslaesies. Dit komt omdat er meer plaqueretentieplaatsen zijn en het mondmilieu verandert. Hierdoor kunnen decalficaties of wittevleklaesies rondom de slotjes ontstaan. Het promotieonderzoek van van der Kaaij was gericht op het voorkomen van het ontstaan van wittevleklaesies tijdens de behandeling met vaste apparatuur.
Allereerst kan geconcludeerd worden dat het dagelijks thuisgebruik van een fluoridespoelmiddel, met daarin een combinatie van natrium- en aminfluoride voor verminderde vorming van wittevleklaesies zorgt, daarnaast blijft het aantal bloedingen in het tandvlees stabiel. Een orthodontische behandeling tijdens de pubertijd blijkt overigens geen blijvende nadelige gevolgen te hebben op de samenstelling van het orale microbioom van de proefpersonen. Tot slot luidt het klinisch advies van Van der Kaaij dat er herhaaldelijk instructie moet worden gegeven in het geval van een matige tot hoge hoeveelheid plaque bij patiënten.
Op 11 oktober 2019 promoveerde Nicoline C.W. van der Kaaij aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift ‘Prevention of white spot lesion formation during treatment with fixed orthodontic appliances: the efficacy of using a fluoride rinse and repeated oral hygiene instructions’. Promotoren waren prof. dr. J.M. ten Cate en dr. ir. M.H. van der Veen.