Darmmouw tempert diabetes en overgewicht
Ongeveer 10 jaar na de experimentele introductie van de endobarrier, stelt onderzoeker Parweez Koehestanie vast dat deze kunststof mouw in de dunne darm leidt tot minder opname van voedsel, waardoor patiënten gewicht verliezen en minder ernstige diabetestype 2 ervaren.
De endobarrier is een kunststof mouw van ongeveer 60 centimeter die via de maag in de twaalfvingerige darm wordt geplaatst. De mouw zorgt ervoor dat het eerste deel van de darm niet in aanraking komt met voedsel. Voor zijn onderzoek volgde Koehestanie 6 maanden 70 patiënten met obesitas en diabetes mellitus type 2. De helft van de groep volgde een dieet, de andere helft kreeg daarnaast de endobarrier. Deze laatste groep ervaarde minder hongergevoel, was sneller verzadigd en verloor gemiddeld 10 kilo. Patiënten die alleen het dieet volgden, verloren slechts de helft.
Hoewel bij alle deelnemers de diabetes minder ernstig werd, was het effect bij de endobarrier-patiënten significanter. Zij hoefden bijvoorbeeld minder of zelfs geen insuline te gebruiken. Koehestanie denkt dat een stijging in de aanmaak van darmhormonen (incretines) hierbij een rol speelt, want daardoor stijgt de productie van insuline en lijkt de gevoeligheid voor insuline in het lichaam te verbeteren. De endobarrier wordt na 1 jaar verwijderd om de kans op complicaties laag te houden. Het effect van de darmmouw verdwijnt daarna ook langzaam.
Koehestanie is matig enthousiast over de toepassing van de endobarrier: “Dit is niet de oplossing tegen overgewicht. Het is dweilen met de kraan open. Waarom betaal je in de supermarkt 85 cent voor gevulde koeken, maar meer dan 1 euro voor een tros tomaten? De overheid moet hier meer sturing aan geven. Wil je overgewicht tegengaan, dan moet gezond eten goedkoper worden. Meer preventie op overgewicht is nodig. Voorkomen is altijd beter dan genezen.”
(Bron: Radboudumc, 18 december 2017)