‘De vijlloze endo’
Moderator Carlos Aznar Portoles van het NVvE-congres ‘De vijlloze endo’op 12 november 2016 leidde het als gebruikelijk weer uitstekend georganiseerde congres in met de vraag waarom apexresecties nogal eens mislukken met het nare gevolg dat het gebitselement wordt geëxtraheerd. Veel genoemde oorzaken zijn inadequate wortelkanaalbehandelingen, lekken in het kroongedeelte of anatomische afwijkingen. Maar hij toonde aan dat het, met behulp van een tweede chirurgische behandeling, zeker mogelijk is het gebitselement te behouden. Conebeamcomputertomografie blijkt daarbij een uitstekend diagnostisch hulpmiddel om te begrijpen waarom de eerste ingreep is mislukt én om te achterhalen welke verschillende behandelopties aanwezig zijn om het gebitselement te behouden.
Jan Paul Bresser liet in een verrassend betoog zien dat er bij ernstige kroon-wortelfracturen in het front wel degelijk mogelijkheden zijn om het gebitselement te behouden. Zijn praktisch advies was: “Als er bij een gekwetste voortand met veel frontaal verlies nog een lange wortel aanwezig is gebruik deze dan ook! Extrudeer en roteer het element eventueel voorzichtig, voer de endo uit en bouw de kroon weer op met composiet”.
De andere 3 voordrachten over autotransplantatie van gebitselementen met een open of een gesloten apex werden gezamenlijk gepresenteerd door 4 tandartsen van een grote verwijspraktijk in Rotterdam. Dick Barendrecht, Edwin Eggink, Marcel Linssen en Manfred Leunisse hielden onder het motto “Transplantatie van gebitselementen is een gecontroleerd trauma onder ideale omstandigheden” boeiende betogen over de complexe materie van het autotransplanteren van gebitselementen dat zij met elkaar door ‘vallen en opstaan’ langzaam maar zeker beter zijn gaan begrijpen en uitvoeren. Aan de hand van een historisch overzicht en groot aantal casus gaven zij aan dat, in een tijdperk waarin de implantologie met de nadelen ervan een steeds grotere plaats in de huidige mondzorg krijgt, tandartsen er verstandig aan doen zuinig te zijn met het aantal gave, overbodige, gebitselementen in de mond van hun patiënten. Immers, met de steeds grotere mogelijkheden van autotransplantatie, zowel voor jong en oud, blijkt deze behandeloptie een uitstekend alternatief te zijn om verloren gegane gebitselementen te vervangen.