Dentofaciale verwondingen bij vechtsport
De prevalentie dentofaciale verwondingen in vechtsporten is ongeveer 30%. Jiujitsu had met 52,9% de hoogste prevalentie dentofaciale verwondingen en judo de laagste met 25%. Onder de Amerikaanse sporten had boksen de hoogste prevalentie van tandblessures (73,7%).
Vechtsporten kunnen resulteren in verwondingen aan het gezicht en gebit. Het aantal verwondingen en bij welke sport de meeste verwondingen voorkomen was onbekend. Om deze reden wilden de Braziliaanse onderzoekers Polmann et al de prevalantie van dentofaciale letsels bij vechtsporters onderzoeken. Hiervoor hebben zij een systematisch literatuuronderzoek met meta-analyse uitgevoerd. Onderzoeken die de prevalentie van dentofaciaal letsels onder vechtsporters evalueerden kwamen in aanmerking. Onder dentofaciaal letsel viel letsel aan tanden, alveolair bot, kaak, lippen en/of jukbeenderen. Uiteindelijk werden er 27 onderzoeken meegenomen in de meta-analyse. De resultaten suggereerden dat de tandheelkundige letsels een prevalentie van 25,2% hadden en dentofaciale verwondingen een prevalentie van 30,3%.
In Nederland is de exacte prevalentie onbekend. Het dragen van een gebitsbeschermer is in Nederland al verplicht bij (ijs)hockeywedstrijden. Daarnaast wordt het dragen van een bitje aangeraden (soms wel verplicht bij wedstrijden en trainingen) bij sporten zoals honkbal, waterpolo, rugby, boksen en andere vechtsporten.
Bewustwording van de hoeveelheid verwondingen in de vechtsport moedigt het gebruik van beschermende uitrusting wellicht aan en zou daarnaast de complicaties bij mogelijk trauma kunnen verminderen.
(Bron: Dent Traumatol, april 2020)