Diabetes mellitus beïnvloedt het succes van de wortelkanaalbehandeling
Diabetes mellitus verslechtert het succes van een wortelkanaalbehandeling, vooral als er sprake is van parodontitis apicalis. Hoewel de impact van diabetes mellitus duidelijk terug te zien was in de resultaten, dragen tandgerelateerde factoren zoals de afwezigheid van parodontitis apicalis, een goede vulling van het wortelkanaal en een indirecte restauratie meer bij aan het succes van de wortelkanaalbehandeling.
De onderzoekers van universiteit van Helsinki stelden zichzelf de vraag of systemische aandoeningen en tandgerelateerde factoren van invloed waren op het succes van een wortelkanaalbehandeling. Hiervoor werden 640 gebitselementen van 504 patiënten röntgenologisch vervolgd gedurende gemiddeld 22,7 maanden. Voor het beoordelen van de apicale status werd gebruikgemaakt van de periapical index (PAI).
Het succes van de wortelkanaalbehandeling in patiënten zonder systemische aandoeningen of met diabetes mellitus was respectievelijk 85,6% en 73,2%. Patiënten met andere systemische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten lieten geen significant lager succes percentage zien. Vooral de aan- of afwezigheid van periapicale laesies bleek van invloed op het succes van de behandeling, wat nog lager werd als er sprake was van diabetes mellitus.
De onderzoekers stellen dan ook dat de aan- of afwezigheid van apicale ontstekingen en andere tandgerelateerde factoren significant bijdragen aan het succes van een wortelkanaalbehandeling en dat systemische aandoeningen zoals diabetes mellitus een niet significant effect laten zien.
(Bron: Int Endod J, oktober 2019)
Naar aanleiding van een reactie uit het veld was de volgende titel: "Systemische en tandgerelateerde factoren bij het succes van de wortelkanaalbehandeling" beter geweest. Vanwege de bereikbaarheid en de URL van het artikel kunnen wij de titel van het artikel helaas niet wijzigen. Wij zullen ons blijvend inzetten voor de zorgvuldigheid, juistheid en duidelijkheid van onze nieuwsberichten.