Diagnose kanker zonder biopt
Met tomografie is het mogelijk een gedetailleerd beeld te krijgen van weefsel. Zonder dat een biopt nodig is (een hapje weefsel) kan daarmee een tumor worden opgespoord. In zijn proefschrift beschrijft Martijn de Bruin de mogelijkheden van optische coherentie tomografie (OCT). Die levert tegenwoordig in een paar seconde een gedetailleerd beeld waarmee de diagnose kan worden verfijnd.
Optische coherentie tomografie is, simpel gesteld, vergelijkbaar met een echo. Daarmee wordt met geluidgolven een beeld gemaakt, bij deze techniek wordt licht gebruikt. OCT brengt details goed in beeld. De beperking is dat de indringdiepte ongeveer 2 millimeter is.
Om ook weefsel in de binnenkant van het lichaam te kunnen bestuderen, wordt OTC daarom gecombineerd met endoscopie waarbij door bestaande lichaamsopeningen de sensor naar binnen wordt geschoven. Op die manier is bijvoorbeeld ook weefsel te onderzoeken in de slokdarm of longen. De arts kan dan in een paar seconden het weefsel beoordelen; een biopt dat een patholoog via de microscoop moet beoordelen is niet meer nodig. Ander voordeel: de behandeling kan eerder beginnen.
Als er geen tumor zit blijft het biopt achterwege. Is wel tumorweefsel aanwezig dan kan er alsnog een monster van het weefsel worden genomen voor nader onderzoek of kan de arts besluiten af te wachten en de tumor in de gaten te houden.
(Bron: AMC, 13 maart 2014)