Dokter in de smartphone
Peter Lucas, informaticus aan de Radboud Universiteit en arts, kreeg afgelopen maand een patent gepubliceerd voor 2 apps die intelligente voorspellingen kunnen doen over de gezondheid. Eén app is gemaakt voor patiënten met chronische obstructieve longziekte (COPD), en een voor vrouwen met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Na iedere meting krijgt de patiënt een gepersonaliseerde voorspelling van de symptomen te zien. Zo weet een COPD-patiënt bijvoorbeeld hoe groot het risico op een heftige aanval van ademtekort, een exacerbatie, voor de komende dagen is.
Bestaande gezondheidsapps zijn niet in staat om zelf meervoudige patiëntdata te interpreteren; in plaats daarvan sturen ze informatie door naar zorgverleners om deze te laten duiden. De apps die Lucas samen met zijn team ontwikkelde, kunnen wel zelf interpreteren, met behulp van een Bayesiaans model: een zelflerend kansmodel. Dit model berekent de kans op verergering van symptomen op basis van alle relevante variabelen. Het model wordt vanzelf slimmer door het aan te vullen met meer informatie, waardoor de app steeds betere voorspellingen kan doen.
Het grote voordeel van de apps is dat ze patiënten in staat stellen hun ziekte meer zelf te managen: ze kunnen hun gezondheid voor een groot deel monitoren zonder interventie van een arts. De apps leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan verzelfstandiging van de patiënt. De onderzoekers hopen dat de apps over 2 jaar op de markt zijn.
(Bron: Radboud Universiteit, 4 april 2013)