Echografisch onderzoek effectief voor orale diagnostiek
Promotie D. Musu
Echografisch onderzoek blijkt effectief voor de orale diagnoses als infecties en/of ontstekingslaesies, cysten, niet-odontogene tumoren, odontogene tumoren en arterioveneuze misvormingen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Davide Musu. Ook lijkt echografisch onderzoek mogelijk effectief voor de differentiële diagnose van laesies van endodontische oorsprong en is het een zinnige toevoeging aan het spectrum voor tests voor de diagnose van intraossale kaaklaesies.
Daarnaast beoordeelde Musu of het mogelijk was om vroege vasculaire veranderingen bij apicale parodontitis vast te stellen met behulp van echografisch onderzoek met kleurenpowerdoppleronderzoek en om een correlatie vast te stellen tussen de vroege respons van de periapicale laesies op behandeling en de mogelijke genezing ervan. Hij stelde vast dat er bij de afname of het verdwijnen van vasculaire stroom naar laesie in de 4 weken na de endodontische behandeling sprake was van een positief significant verband met de genezingstrend van de laesies.
Echografisch onderzoek bleek ook een nauwkeurige techniek voor het omschrijven en opsporen van fistels van endodontische oorsprong. Daarnaast werden reconstructies van de complexere fistelroutes mogelijk door de zogenaamde 3D-modus en kon de vascularisatie van de omringende laesies binnen de weke delen zichtbaar gemaakt worden door middel van kleurenpowerdoppler. Een kleurenpowerdoppler is een beeldvormend onderzoek waarbij met hoogfrequente geluidsgolven gekeken wordt naar de beweging van vloeistoffen in de bloedvaten. Botlaesies in de kaken konden ook worden vastgesteld met behulp van echografie, ongeacht hun diameter en de aan- of afwezigheid van perforaties in de corticale botplaat of de dikte van de plaat.
Naast conventionele radiologie, blijkt echografisch onderzoek met een kleurenpowerdoppler een mogelijk geavanceerde beeldvormende techniek voor het observeren van vroege respons en langetermijnrespons van intraossale kaakbotlaesies bij zowel chirurgische als niet-chirurgische behandelingen.
Op 15 juni 2021 promoveerde Davide Musu aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift ‘Clinical applications of ultrasound examination in the assessment of bone lesions of the jaws’. Promotoren waren dr. H. Shemesh en prof. dr. E. Cotti.