Een gezonde mond in een gezond lichaam 2.0
Afscheidscollege Bruno Loos
“Eenieder die gezond oud wil worden, moet goed zorgen voor zijn of haar mondgezondheid.” Dat was de boodschap waarmee hoogleraar Bruno Loos op 27 januari 2023 zijn afscheidscollege afsloot in een bomvolle aula van de Universiteit van Amsterdam; exact 30 jaar nadat hij kwam werken op de afdeling Parodontologie op ACTA. In zijn afscheidsrede – met dezelfde titel als zijn inaugurele rede als hoogleraar in 2007: ‘Os sanum in corpore sano’ – nam hij de toehoorders mee door de nieuwverworven inzichten over de relatie tussen mondgezondheid en algemene gezondheid.
(Foto: Christine Chouchena)
Onderzoek in de afgelopen 2 decennia heeft aangetoond dat parodontitis verband houdt met chronische ziekten op andere plekken in het lichaam, zoals hart-en-vaatziekten, diabetes en kanker. De behandeling van parodontitis leidt tot een betere diabetesregulatie en cardiovasculaire gezondheid, wat een relatie tussen mondgezondheid en algemene gezondheid benadrukt.
Er zijn aanwijzingen dat parodontitis onderdeel is van multimorbiditeit. Dit houdt in dat meerdere chronische aandoeningen tegelijkertijd aanwezig zijn en beide centraal staan. Mogelijke oorzaken hiervan zouden gemeenschappelijke risicofactoren kunnen zijn, zoals erfelijke factoren, leefstijl, stress en de samenstelling van het microbioom, en wederzijdse beïnvloeding van de ziekten, bijvoorbeeld via ontstekingsprocessen in het lichaam.
Loos pleitte daarom voor meer multidisciplinaire samenwerking tussen tandartsen, mondhygiënisten, huisartsen en medisch specialisten. Hierdoor kan vroegtijdig worden ingegrepen bij signalen of risicofactoren voor parodontitis en andere chronische ziekten. In dit kader deden Loos en collega’s onderzoek naar de potentie van het meten van biomarkers in het speeksel die kunnen duiden op systemische aandoeningen ter vervanging voor het afnemen van bloed. Op deze manier kunnen mondzorgverleners een belangrijke rol spelen bij vroegdiagnostiek en preventie van chronische ziekten. Want, concludeerde Loos, preventie is uiteindelijk het uitgangspunt. Als we parodontitis kunnen voorkomen, worden de kansen op een gezond leven en een betere kwaliteit van leven aanzienlijk vergroot. Een ijzersterke conclusie van een zeer veelzijdige en betekenisvolle carrière.
Dr. Denise Duijster en dr. Catherine M.C. Volgenant, redacteuren
Dit bericht delen op sociale media? Klik op de deelknop links in beeld en kies uit Facebook, Twitter of Linkedin.