Eén keer sporten geeft beschermend effect voor hart
Al na 1 keer sporten treedt er direct een bescherming op tegen hart- en vaatziekten en dit effect houdt een paar dagen aan. Tot deze conclusie komen wetenschappers op basis van een literatuuronderzoek. Hun bevinden zijn gepubliceerd in JAMA Cardiology (29 Nov 2017).
Uit de onderzoeksliteratuur bleek dat bij mensen en dieren direct na 1 of enkele malen intensieve beweging de kans op hartschade na een infarct aanzienlijk verlaagd was. Dit effect was direct zichtbaar en hield 2 tot 3 uur aan. Na ongeveer 1 dag kwam het beschermende effect terug en hield 4 tot 5 dagen aan. Bij regelmatig sporten, bleef dit langetermijneffect in stand en zo profiteerde men van de beschermende effecten. Wanneer wordt gestopt met sporten, doofde het effect weer uit.
De verklaring voor dit snelle gezondheidseffect wordt door de onderzoekers gezocht in ischemische preconditionering. Dat is het verschijnsel dat het hart beschermd is tegen ernstige schade door zuurstofgebrek als het eerder korte perioden van zuurstofgebrek te verwerken heeft gehad. Deze preconditionering bereidt het hart als het ware voor op grotere zuurstofschade. Intensieve inspanning lijkt een vergelijkbaar effect teweeg te brengen.
Onderzoeker Dick Thijssen van het Radboudumc benadrukt dat lichaamsbeweging de allerbeste manier is om hartziekte te voorkomen: “Uiteraard moet je blijven sporten, en op de langere termijn heb je nog meer profijt door verbetering in risicofactoren en bloedvaten, maar bescherming is dus al aanwezig vanaf de allereerste keer sporten. Dit is een zeer positieve en bemoedigende boodschap voor eenieder die start met sporten. De positieve effecten zijn immers vanaf dag één direct en ruimschoots aanwezig”.
(Bron: Radboudumc, 18 december 2017)