Effectieve apoptose door nanodeeltjes
Het is mogelijk om nanodeeltjes te maken die 2 kankerdodende medicijnen dragen. De nanodeeltjes kunnen de medicijnen specifiek afleveren in verschillende gedeeltes van de tumorcel waar zij het meest effectief zijn. Onderzoekers maakten een nanodeeltje met een mantel van hyaluronzuur, verwoven met TRAIL. TRAIL is een eiwit dat bij het celmembraan van een tumorcel werkzaam is. Het hyaluronzuur reageert met receptoren op het membraan en blijft daaraan vast zitten. Enzymen in de omgeving van de cel breken het hyaluronzuur af en zo komt TRAIL vrij bij het membraan. Dit veroorzaakt celdood (apoptose).
Bij het afbreken van het hyaluronzuur komt ook het binnendeel van het nanodeeltje vrij. Hierin zit doxorubicin (dox), dat effectief is in de celkern. Het zit ingebed in eiwitten die een doxlading in staat stelt binnen te dringen in de kern. Dit veroorzaakt nog meer apoptose. In een onderzoek bij muizen zorgde deze behandeling gezamenlijk voor de dood van meer dan 80% van de cellen. Bij afzonderlijk gebruik van TRAIL of dox komt dit niet boven de 40% uit.
Het probleem met veel kankerdodende medicijnen is resistentie. “Kankercellen kunnen resistentie opbouwen tegen chemotherapeutische medicijnen, maar dit effect is kleiner als er meerdere medicijnen worden gebruikt,” zegt onderzoeker Zhen Gu: “Wij hebben nu een manier gevonden waarmee verschillende medicijnen op de goede tijd op de goede plaats zijn.”
(Bron: C2W, 7 januari 2014)