Erfelijke hartziekten vaker in bepaalde postcodegebieden
Bepaalde genetische afwijkingen die hartziekten kunnen veroorzaken komen veel vaker voor in bepaalde postcodegebieden in het noorden van het land. Andere concentreren zich meer in postcodegebieden in het midden of zuiden. Dit blijkt uit het boek ‘Founder mutations in inherited cardiac diseases in the Netherlands’. Het boek biedt een overzicht van verschillende erfelijke aandoeningen en de spreiding ervan over heel Nederland.
Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn er verschillende erfelijke factoren ontdekt die een hartziekte kunnen veroorzaken. Zo hebben wetenschappers onder meer verschillende genetische oorzaken van hartritmestoornissen gevonden.
Deze ontdekkingen hebben het mogelijk gemaakt in ‘aangedane’ families mensen op te sporen die drager zijn van zo’n erfelijke factor. Dit maakt het mogelijk hen te behandelen, voordat ze getroffen worden door hartritmestoornissen die een hartstilstand kunnen veroorzaken.
Bepaalde erfelijke afwijkingen zijn terug te voeren op een zogenoemd ‘founder effect’. Deze erfelijke afwijkingen zijn ooit in een voorouder ontstaan, die zich heeft gevestigd in een bepaald gebied. Omdat deze erfelijke afwijkingen zijn doorgegeven aan volgende generaties en de nakomelingen generaties lang in dezelfde streek bleven wonen, is de concentratie van deze erfelijke afwijkingen in bepaalde gebieden tot op de dag van vandaag hoog gebleven.
Als een arts te maken krijgt met een hartziekte bij een patiënt, zoals ernstige hartritmestoornissen, hartfalen of een hartstilstand en het doet zich voor bij iemand uit een bepaald postcodebied, kan het extra belangrijk zijn om te controleren of er een genetische afwijking in het spel is. In dat geval moet er ook familieonderzoek plaatsvinden om na te gaan of er nog meer dragers van deze erfelijke factor in de familie zijn. Dragers van deze erfelijke factor kunnen dan een behandeling krijgen tegen bijvoorbeeld levensbedreigende hartritmestoornissen of tegen de ontwikkeling van hartfalen.
Bron: Hartstichting, 3 september, 2014