Europese commissie: amalgaam veilig voor dentaal gebruik
De Europese wetenschappelijke commissie voor gezondheidsrisico’s, de Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks (SCENHIR) stelt in een recent rapport dat amalgaam veilig te gebruiken is in tandheelkundige restauraties.
Het rapport van SCENHIR geeft een zogeheten expert opinion van een panel van wetenschappers over de veiligheid van zowel amalgaam als alternatieve restauratiematerialen. Het panel concludeert dat op basis van de huidige stand van de wetenschap niet kan worden gesteld dat het gebruik van amalgaam in de tandheelkunde een gezondheidsrisico voor de patiënt en/of behandelaar oplevert. Voor de alternatieve materialen geldt hetzelfde. De commissie heeft laten optekenen: “Vanuit het perspectief van duurzaamheid en mechanische en economische eigenschappen wordt amalgaam nog steeds als het voorkeursmateriaal gezien.”
De commissie benadrukt dat de zorgen van patiënten uitgebreid moeten worden besproken voordat tot behandeling wordt overgegaan. Patiënten moeten worden geïnformeerd over alle mogelijke opties en in samenspraak met de tandarts een keuze maken voor de oplossing die het beste past bij hun persoonlijke situatie en wensen.
Het plaatsen en dragen van een amalgaamrestauratie wordt, vanwege de toxiciteit van kwik, in de tandheelkunde alom echter als onwenselijk gezien. Zowel bij het plaatsen van de amalgaamrestauratie als op de langere termijn kan immers kwik vrijkomen. Alternatieve restauratiematerialen zoals composieten en glasionomeren zijn op de markt ruimschoots voorhanden. Naast kwikvrij kunnen deze ook tandkleurig zijn en zich beter hechten aan de natuurlijke dentitie. Deze materialen krijgen in het algemeen de voorkeur boven amalgaam. In een aantal Europese landen, waaronder Zweden en Noorwegen, is het gebruik van amalgaam in de tandheelkunde zelfs verboden.
(Bron: SCENIHR, 29 april 2015)