Evidencebased pijnbestrijding: NSAID beter dan opioïde
Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) resulteren in een betere pijnbestrijding na extracties dan opioïden. Dit geldt zowel voor de toediening van enkel NSAID's of opioïden als voor de combinatie met paracetamol. Dat is de uitkomst van een systematisch literatuuronderzoek en meta-analyse naar de toediening van verschillende pijnmedicatieprotocollen na de verwijdering van gebitselementen. De uitkomstmaten waren onder andere pijnbestrijding, de relatieve afname van pijn en bijeffecten.
Noord-Amerika lijdt onder een zogenoemde opioïden-crisis. Het aantal mensen dat verslaafd is aan opiaten leidt tot gezondheids- en veiligheidsproblemen. Ook in Nederland dreigt misbruik van opiaten en wordt ingezet op samenwerking en onderzoek om te voorkomen dat ook hier een crisis ontstaat. Vanwege het potentieel verslavende karakter van opiaten dient het voorschrijven ervan beperkt te blijven tot ernstige pijn.
Dit onderzoek toont aan dat voor de pijnbestrijding na extractie het beter is een NSAID, eventueel in combinatie met paracetamol, voor te schrijven. Daarnaast werden meer bijwerkingen gemeld na het gebruik van opioïden, onder andere diarree, constipatie, duizeligheid en overgeven.
De resultaten van dit onderzoek sluiten aan bij de WHO-pijnladder die in Nederland voor de tandheelkunde is uitgewerkt tot een vierstapsladder van pijnbestrijding. Hierbij moet ook rekening gehouden worden met kwetsbare patiëntengroepen zoals zwangeren, ouderen of kinderen.
(Bron: J Dent Res, 11 januari 2023)
(Beeld: Shutterstock)
Dit bericht delen op sociale media? Klik op de deelknop links in beeld en kies uit Facebook, Twitter of Linkedin.