Fluoridetandpasta te duur voor mensen in lage inkomenslanden
Fluoridetandpasta staat sinds 2021 op de lijst van essentiële medicamenten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), maar blijft vanwege de relatief hoge kosten toch buiten bereik van inwoners van lage inkomenslanden. Onderzoekers vergeleken voor 78 landen de kosten van de goedkoopste beschikbare fluoridetandpasta met het dagloon van de laagstbetaalde ambtenaar.
Er kwamen 22 landen boven de betaalbaarheidsgrens uit. Deze grens stond gelijk aan 1 dag werken om 1 jaar lang fluoridetandpasta te kunnen kopen. In Benin bleek fluoridetandpasta het minst betaalbaar; hier moest een laagbetaalde ambtenaar 11,8 dagen werken om de tandpasta voor 1 jaar te kunnen betalen. Ter vergelijking: in Nederland waren de kosten hiervoor gelijk aan 0,16 dag werken.
De 22 landen waar fluoridetandpasta niet betaalbaar was, waren voornamelijk lage-inkomenslanden, maar ook enkele middeninkomenslanden, namelijk Brazilië, Jordanië en Zuid-Afrika. Het waren het de inkomensverschillen die voor de variaties in betaalbaarheid zorgden, niet de prijs van fluoridetandpasta.
De onderzoekers zien de resultaten als een duidelijk teken van ongelijke toegang tot mondzorg. Strategieën als prijsverlaging in lage inkomenslanden, meer concurrentie op de markt, aanmoediging van lokale productie of afschaffing van de BTW op fluoridetandpasta kunnen ervoor zorgen dat de tandpasta beter betaalbaar wordt.
(Bron: PLoS One, 19 oktober 2022)
(Beeld: Shutterstock)