Gebruik fruitspeen afgeraden
De fruitspeen, ook wel het sabbelzakje genoemd, is volgens tandartsen niet zo gezond voor kinderen als het doet voorkomen. Het gebruik van deze speen zorgt er namelijk voor dat de kinderen urenlang sabbelen op een stukje fruit, waardoor het gebit geen tijd heeft om te herstellen. Ook bevat fruit veel suikers en zuren die kunnen bijdragen aan ernstige cariës bij jonge kinderen.
Door het gebruik van de fruitspeen kan, volgens de productinformatie, vers fruit worden gegeven aan kinderen vanaf 3 maanden oud. Op deze manier krijgen zij vitamines binnen, maken ze kennis met vast voedsel en helpt het de pijn bij doorkomende tandjes te verlichten. Tandarts-pedodontoloog Janneke Krikken is het daar niet mee eens: “Die kinderen sabbelen een beetje op dat fruit en krijgen nauwelijks de vezels binnen. Het is gewoon een zoethoudertje”. Krikken raadt het gebruik van de fruitspeen ook af omdat het sabbelen op de speen de herstelmomenten voor het gebit wegneemt, “de rustmomenten tussendoor heeft het gebit nodig om te herstellen”. Daarnaast kan het gebruik van een fruitspeen, vanwege de grootte, ook nog eens leiden tot een verstoorde mondmotoriek. Volgens Dien Gambon, tandarts-pedodontoloog, is de fruitspeen zodanig groot dat een normaal slikpatroon voor het kind niet mogelijk is.
Om meerdere redenen wordt het gebruik van de fruitspeen afgeraden door experts.
(Bron: Volkskrant, 3 januari 2020)
Leestip: - 'Preventieve tandheelkunde 10. Erosieve gebitsslijtage' van april 2018 - 'Risico van erosie door dranken in schoolkantine' van januari 2012 - '(Erosieve) gebitsslijtage bij jeugdigen in Nederland: hoe groot is het probleem?' van april 2017 |