Geen Amerikaanse claimcultuur in Nederland
De hoeveelheid ingediende schadeclaims na medische incidenten in Nederland is de afgelopen jaren gedaald. Het totaal uitgekeerde bedrag is wel verviervoudigd sinds 2007. Dit kwam voornamelijk door enkele claims met zeer hoge schadevergoedingen.
Rond het jaar 2000 was in de Verenigde Staten sprake van een grote stijging van het aantal schadeclaims. De angst was dat dit in Europa ook zou gebeuren, met hoge kosten tot gevolg. In het Verenigd Koninkrijk steeg het aantal schadeclaims tussen 2009 en 2019 inderdaad, van 5.821 naar 9.104 per jaar.
Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht richtten zich op schadeclaims ingediend tegen ziekenhuizen tussen 2007 en 2021. Tot 2013 was een stijgende trend te zien, maar vanaf 2014 daalde het aantal schadeclaims weer. In 2020 en 2021 werden de minste schadeclaims ingediend sinds 2007. De onderzoekers kunnen nog niet met zekerheid zeggen of dit een effect van de coronapandemie is, bijvoorbeeld door de afschaling van planbare zorg of doordat het vanwege de coronamaatregelen moeilijker was voor patiënten om schadeclaims in te dienen.
De gemiddelde kosten per claim zijn sinds 2007 gestegen, terwijl de mediaan gelijk is gebleven. Dit geeft aan dat de stijgende kosten veroorzaakt worden door een aantal claims met hoge schadevergoedingen.
De onderzoekers concluderen dat de kwaliteitsverbetering in Nederlandse ziekenhuizen op de goede weg is, gezien deze daling in schadeclaims. Ze geven aan dat inzicht in de ontwikkelingen van aantallen schadeclaims en de kosten hiervan kunnen bijdragen aan het verhogen van patiëntveiligheid en het voorkómen van incidenten.
(Bron: Healthcare, 1 oktober 2022)
(Beeld: Shutterstock)
Dit bericht delen op sociale media? Klik op de deelknop links in beeld en kies uit Facebook, Twitter of Linkedin.