Geen samenhang cariës en overgewicht kinderen
Kinderen met cariës hebben niet vaker overgewicht. Althans, niet in de geselecteerde populatie die een gespecialiseerde tandartsenkliniek voor kinderen bezoekt. Dat blijkt uit een onderzoek onder 230 jonge patiënten van de kliniek (BMC Res Notes 2015; 8: 738-745).
De onderzoekers van onder meer TNO en het ACTA lieten in het eerste half jaar van 2013 bij alle patiënten die destijds 5-8 jaar oud waren de lengte, het gewicht en de totale cariësscore bepalen. Maat voor de ernst van de cariës was het aantal melkelementen dat aangetast of gerestaureerd was of miste door cariës.
Ongeveer 18% van de kinderen had overgewicht, 81% had door cariës aangetaste gebitselementen – gemiddeld 4,2 gebitselementen per kind. Anders dan verwacht, was er geen verband tussen de cariësbelasting en overgewicht – ondanks alle aanwijzingen voor gemeenschappelijke risicofactoren als frequent gebruik van suikerhoudende dranken en moeite met het bevorderen en handhaven van een gezonde leefstijl door ouders.
Als verklaring opperen de onderzoekers dat andere risicofactoren ook belangrijk zijn – goed poetsen heeft geen invloed op het gewicht. Ook vertelden sommige ouders aan de tandarts dat hun kinderen slechte eters waren, en dat zij om die reden vaak kleine beetjes al dan niet suikerhoudende dranken of voeding aanboden. Dat kan cariës veroorzaken, maar geen overgewicht. Of de uitkomsten ook gelden voor niet verwezen kinderen is niet geheel duidelijk. De onderzoekspopulatie is waarschijnlijk niet representatief. Dat blijkt ook al uit de gevonden prevalentie van cariës van 81%; gemiddeld is die onder Nederlandse 5-jarigen 41%.
(Bron: Ned Tijdschr Geneeskd, 20 januari 2016)