Gelijke gezichtsuitdrukkingen wereldwijd
Over de hele wereld maken mensen vergelijkbare gezichtsuitdrukkingen in bepaalde sociale situaties. Door de komst van digitale beeldvorming, zijn er gedetailleerde menselijke gezichtsuitdrukkingen vastgelegd in veel verschillende sociale contexten. Deze bevindingen hebben, volgens de onderzoekers, belangrijke implicaties voor het begrijpen van de oorsprong, functies en universaliteit van emoties.
Theoretisch gezien maken emoties het mogelijk om adaptief te reageren op belangrijke uitdagingen en kansen. In deze theorie staat de mate waarin menselijke gezichtsuitdrukkingen samenhangen met specifieke sociale contexten in verschillende culturen centraal. Concreet bewijs dat er een verband is tussen de sociale context en specifieke gezichtsuitdrukkingen is schaars en daarnaast grotendeels gebaseerd op enquêtes en kleine steekproeven.
In 2 experimenten werd onderzocht in hoeverre 16 soorten gezichtsuitdrukkingen systematisch in verschillende contexten voorkwamen. Door het gebruik van Deep Neural Network (DNN; een vorm van machine-learning) op dynamisch gedrag in het echte leven, konden de onderzoekers vaststellen of natuurhistorische sociale contexten, zoals bruiloften en voetbalwedstrijden, verband houden met specifieke gezichtsuitdrukkingen in de verschillende culturen. Hiervoor is gekeken naar duizenden contexten in 6 miljoen video’s uit 144 landen.
De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat vergelijkbare uitdrukkingen vaak in vergelijkbare contexten over de hele wereld voorkwamen. Bovendien bleek dat elke soort gezichtsuitdrukking verschillende associaties had met een reeks contexten die voor 70% gelijk is gebleven in 12 wereldregio’s.
(Bron: Nature, 16 december 2020)