Geluidsgolven inzetbaar bij verwijderen van lokale tumoren
Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat het in de toekomst mogelijk moet zijn lokale tumoren op een niet-invasieve manier te behandelen met de boiling histotripsy-techniek. Bij deze mechanische techniek worden geluidsgolven gefocusseerd tot een 1 millimeter groot focuspunt en trilt de tumor kapot.
Een andere techniek van ‘high intensity focused ultrasound’ is thermische ablatie waarbij weefsel wordt verwarmd tot boven de 60 °C, het weefsel verbrandt en uit elkaar valt. Deze techniek wordt momenteel in Nederland bij mensen toegepast. “Bij thermische ablatie is de zone tussen behandeld en onbehandeld weefsel relatief groot. De hoge temperatuur slaat over op nabijgelegen cellen waardoor deze cellen ook beschadigd worden,” noemt onderzoeker Martijn Hoogenboom als nadelen van deze techniek. Hij vergeleek beide technieken op nauwkeurigheid en concludeerde dat boiling histotripsy nauwkeuriger was: “De overgang tussen behandeld weefsel en onbehandeld weefsel is hierbij slechts een aantal cellen breed.”
Verder werden in het onderzoek de reacties van 3 soorten tumoren (neuroblastoom, melanoom en thymoom) op behandeling met de 2 technieken bestudeerd. Het bleek dat tumoren met verschillende weefseleigenschappen anders reageerden op boiling histotripsy. Vooral bij collageenvezels waren meer pulsen nodig om de vezels uit elkaar te trillen. “Maar je zou ook juist gebruik kunnen maken van deze eigenschappen”, vertelt Hoogenboom. “Als een tumor om een bloedvat of zenuw ligt, is het moeilijk om deze te behandelen. Maar omdat een bloedvat of zenuw steviger is dan het omliggende weefsel, is deze ook minder gevoelig voor de behandeling. Hierdoor blijft het bloedvat of de zenuw dus intact en maak je alleen het omliggende weefsel kapot.” Zijn onderzoeksresultaten kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling van een niet-invasieve behandeling van lokale tumoren.
(Bron: Radboudumc, 20 juli 2017)