Herziening Wet BIG leid tot wijzigingen bij tuchtrecht
Vanwege de herziening van de Wet BIG veranderen per 1 april ook zaken op het gebied van tuchtrecht. Voor mensen die ontevreden zijn over het handelen van een zorgverlener en een klacht indienen bij een Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg vinden 2 veranderingen plaats.
De eerste is de komst van zogenoemde ‘tuchtklachtfunctionarissen’. Deze functionaris gaat de mensen die een klacht willen indienen helpen met het opstellen en onderbouwen van een tuchtklacht. Daarnaast kan de tuchtklachtfunctionaris advies geven of de klacht tegen de juiste persoon gericht of op de juiste plaats is bij een tuchtcollege. De tuchtklachtfunctionaris spreekt zich niet uit over de kans dat een klacht door een tuchtcollege in het gelijk wordt gesteld, maar hij of zij kan wel de kwaliteit van de klacht verbeteren en/of een inschatting maken of de klacht voor behandeling in aanmerking komt. In de daadwerkelijke tuchtrechtprocedure biedt deze functionaris geen advies. Klagers zijn overigens niet verplicht gebruik te maken van deze functionaris. Er zijn geen kosten aan deze service gebonden.
De tweede verandering is de invoering van griffierecht. Wie een klacht indient bij een Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg betaalt per 1 april 2019 € 50,- griffierecht. Dit is een bijdrage in de kosten van de procedure en is wettelijk zo bepaald , net als bij bestuursrecht en civiel recht. Als een klacht helemaal of voor een deel gegrond wordt verklaard dan krijgt de klager het betaalde bedrag terug.
(Bron: Ministerie van VWS, 11 maart 2019)