Het interstitium: een nieuw ontdekt orgaan
Scientias meldt dat anno 2018 een nieuw orgaan is ontdekt. De ontdekkers hebben het ‘interstitium’ genoemd. Het orgaan bevindt zich net onder het oppervlak van de huid, rond het spijsverteringskanaal, de longen, de urinewegen en omringende vaten, aderen en het bindweefsel tussen spieren. Lang werd gedacht dat het dichte, verbindende weefsels waren. Maar in werkelijkheid blijken het met vloeistof gevulde compartimenten te zijn die bovendien met elkaar in verbinding staan en uitkomen in de lymfeklieren.
De verklaring voor het feit dat het interstitium niet eerder is ontdekt, ligt volgens de ontdekkers aan de wijze waarop weefsels worden bestudeerd. Dit gebeurt onder de microscoop en van tevoren worden de weefsels enigszins bewerkt om de cellen en structuren goed in beeld te krijgen. Dat betekent dat onder meer alle vloeistoffen uit het weefsel wordt gehaald, met als gevolg dat het interstitium als een heel dicht weefsel was te zien. De onderzoekers kwamen het nieuwe orgaan op het spoor toen zij een nieuwe technologie voor het in beeld brengen van weefsels toepasten. Deze technologie, ‘probe-based confocal laser endomicrosocpy’ genaamd, bestaat uit endoscopisch onderzoek met een laser en sensoren die het reflecterende fluorescente patroon van het weefsel analyseren. Men zag daarbij vreemde structuren die niet overeenkwamen met de bekende anatomie. Het biopsiemateriaal van dit weefsel leek in eerste instantie geen bijzonderheden op te leveren, maar later bleek dat de heel kleine ruimtes in het materiaal, die traditioneel ter zijde werden gelegd, eigenlijk de ingestorte, voorheen met vloeistof gevulde compartimenten te zijn.
De onderzoekers stellen in het tijdschrift Scientific Reports (2018; 8: 494727) dat de compartimenten van het interstitium mogelijk dienen als schokdempers die voorkomen dat weefsels die veel samenknijpen, pulseren of pompen, scheuren. Tevens vermoeden zij dat dit nieuwe orgaan de verklaring kan geven voor het gegeven dat kankercellen in onder meer het spijsverteringskanaal, de longen en de bloedvaten hun weg weten te vinden naar de lymfeklieren.
(Bronnen: Scientias en Eurokalert, 27 maart 2018)
Beeld: Jill Gregory / Mount Sinai Health System, CC-BY-ND