Internationale Dental Schau 2013
De Internationale Dental Schau (IDS) is een grote vakbeurs is voor de gehele tandheelkundige sector die dit jaar plaatsvond van 12 tot en met 16 maart in Keulen, Duitsland. Een deel van de beurs was bestemd voor de tandtechniek, waarbij standhouders veel informatie aanboden over porselein en hoe dit gemakkelijk creatief kon worden gebakken. Voor de tandheelkunde lag de nadruk bij deze stands op de digitale afdrukfase van kroonomslijpingen en productiesnelheid van kronen. Zo werd bijvoorbeeld voor het vastzetten van porselein een nieuwe applicator (appliquator van Transcodent™) getoond die het adhesief gemakkelijker en gelijkmatiger over het oppervlak verdeelt.
De cariologie was goed vertegenwoordigd op de beurs, en het was interessant om de klinische onderbouwing van de aangeboden producten te bestuderen.
Voor de cariësdiagnostiek werd de nieuwe Diagnocam™ (KAVO) gepresenteerd met een verbeterde belichting. Het apparaat heeft nu 2 flexibele lichtgeleiders van 780 nm die licht in de gingiva kunnen projecteren door het bot heen, en zo gelijkmatig onder de approximale laesie kunnen schijnen. Het licht wordt door de laesie in het glazuur verstrooid en is als een donkere vlek ten opzichte van het lichtdoorlatende gezonde glazuur te zien. Een camera kan het beeld op een scherm projecteren en vastleggen. De fabrikant stelt dat primaire approximale cariës hiermee kan worden gediagnosticeerd en tandartsen minder vaak röntgenopnamen hoeven te maken.
Biodentine™ (Septodont) kan worden toegepast bij de invasieve behandeling van cariës profunda. De fabrikant adviseert eerst het aangedane gebitselement volledig te vullen met dit vulmateriaal (12 minuten uithardingstijd), daarna de patiënt terug te laten komen en het vulmateriaal te verwijderen tot er een onderlaag over is en vervolgens de rest weer met composiet te vullen. Dit is een erg ingewikkelde werkwijze, maar heeft als voordeel dat het materiaal, calciumsilicaat, even pulpavriendelijk is als MTA en bij directe pulpaoverkappingen of een bloeding na sonderen gemakkelijk is te verwerken. Toekomstig klinisch onderzoek en verslag hiervan in de vak-bladen moet zeker worden gevolgd.
Voor de diepe restauraties zonder directe pulpaoverkapping is SDR™ (Dentsply) een nieuw zeer vloeibaar composiet dat gemakkelijk in alle hoekjes en gaatjes kruipt en zich in lagen van 4 mm laat uitharden. Onderzoek laat zien dat na een half jaar in de mond 77% van de restauraties geen randlekkage vertoonde. Het ultrasone composietvulsysteem Kerr™ hardt ook uit in lagen van 4 mm en vloeit dankzij ultrageluidtrillingen eveneens in alle hoekjes van de restauratie. Door de trillingen hoeven er minder concessies te worden gedaan aan de eigenschappen van het composiet. Het aanbrengen van het composiet met ultrageluid gaat ook sneller en gemakkelijker dan met voorverwarmen.
De universele bonding agent Scotchbond™ (3M) met MDP (een component die andere fabrikanten ook gebruiken) belooft een hogere hechtkracht, die langer wordt behouden. Onderzoek liet zien dat zelfs een beetje speekselcontaminatie (of pulpavloeistof) weinig effect had op de hechtsterkte. Maar ook dit materiaal moet zich nog in de klinische praktijk bewijzen. Uit in vitro-onderzoek naar een ander bondingmateriaal met MDP erin en met primer als voor-behandeling bleek vooralsnog dat de initiële hechtsterkte prima was, maar dat deze na 3 jaar veel minder was dan zonder primer.
Oral care Probiora3™ (Oragenics), een probiotica in de vorm van een kauwtablet, is recent gepatenteerd. Het voordeel van dit middel zou zijn dat de probiotica in het kauwtablet de zwavelproducerende bacteriën, die zorgen voor een slechte adem, uit de plaque verdrijven of neutraliseren. Men moet wel elke dag een kauwtablet gebruiken anders verdwijnen de probiotica weer! Maar wellicht zien we hier een een trend voor de toekomst: de positieve eigenschappen van bacteriën inzetten voor de mondgezondheid!
(M.D. Lagerweij)