Inwendige radiotherapie voor borstkanker in Nederland
Chirurg Taco Klem en arts-onderzoeker Gerson Struin van het Franciscus Gasthuis & Vlietland onderzoeken samen met het Erasmus MC een innovatieve vorm van inwendige radiotherapie bij borstkanker. “Over 10 jaar is borstkankertherapie niet langer een volledig chirurgische behandeling met het mes,” zeggen zij in een interview in MIT van 6 juni 2017.
De techniek wordt al sinds 2004 in Canada en later ook in de Verenigde staten gebruikt, maar wordt nu voor het eerst in Nederland – en zelfs in Europa – toegepast. Bij deze vorm van inwendige radiotherapie, ‘Permanent Breast Seed Implants’ (PBSI) genaamd, wordt gebruikgemaakt van kleine titanium ‘zaadjes’, die na een borstsparende operatie in de borst worden geïmplanteerd nadat de wonden zijn genezen. In de zaadjes zitten radioactieve isotopen van palladium die lokaal gedurende 3 maanden straling afgeven. Daarna zijn ze niet meer actief, maar blijven wel permanent in het lichaam.
Volgens de onderzoekers is het voordeel van deze therapie dat het radiotherapietraject na een borstbesparende operatie een stuk patiëntvriendelijker is. Namelijk, de 20 ritten in 4 weken naar een radiotherapeutisch centrum worden de patiënt bespaard. Patiënten voor wie nu partiële radiotherapie geschikt is, komen in aanmerking voor deze behandeling. “Permanent seed implant maakt gebruik van relatief zwakke straling, daarom is het over het algemeen alleen geschikt voor laagrisicotumoren. Daarnaast mag het te bestralen gebied niet te groot zijn en moet het gebied benaderbaar zijn voor de implantatienaalden”, aldus Gerson Struik in het interview in MIT.
(Bron: MIT, 6 juni 2017)