Is bruxisme ook een dagelijks probleem?
Waakbruxisme heeft een prevalentie van 16-32% waarbij er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Ook de verschillen tussen populaties worden gezien. Dit blijkt uit een systematisch literatuuronderzoek.
Waakbruxisme verschilt van slaapbruxisme in de oorzaak, de comorbiditeit en gevolgen voor de spieractiviteit. Volgens een expert consensus-definitie is waakbruxisme een musculaire kauwbeweging die iemand maakt als die wakker is en gekenmerkt wordt door herhaaldelijk of langdurig contact tussen de tanden en het aanspannen en fixeren van de kaak. Er is geen sprake van een pathologische verstoring van de bewegingsmotoriek.
Het doel van de onderzoekers was met systematisch literatuuronderzoek de prevalentie van waakbruxisme te achterhalen. Uiteindelijk konden 15 onderzoeksartikelen gebruikt worden voor analyse en bleek waakbruxisme bij 14-32% van de vrouwen en 19-30% van de mannen voor te komen.
Negatieve gevolgen van (waak)bruxisme zijn gebitsslijtage, vermoeide of pijnlijke kauwspieren en tandheelkundige problemen zoals onbegrepen pijnklachten en afbrekende restauraties. Daartegenover staat de positieve associatie van bruxisme met een verhoogde hersenactiviteit en betere luchtwegopening. Waakbruxisme is meer dan slaapbruxisme geassocieerd met psychologische kenmerken zoals stress. Hoewel klinisch onderzoek naar de kauwspieren, mucosa en gebitselementen geen onderscheid maakt tussen slaap- en waakbruxisme, is het onderscheid wel van belang voor de juiste behandeling.
(Bron: J Dent, 20 september 2023) | (Beeld: Shutterstock)
Dit bericht delen op sociale media? Klik op de deelknop links in beeld en kies uit Facebook, Twitter of Linkedin.