Is stokeren begonnen toen wij vlees gingen eten?
Horizontale slijtfacetten op de interproximale vlakken van molaren van een 1,8 miljoen jaar oud homo habilis-fossiel worden door paleontologen geïnterpreteerd als het gevolg van het gebruik van tandenstokers, ook wel de oudste gewoonte van de mensheid genoemd. Omdat vlees het meest waarschijnlijke voedsel is dat klem komt te zitten in de approximale ruimte, suggereren de onderzoekers dat deze slijtagefacetten als gevolg van stokeren een overgang naar een vleesrijker dieet betekenden.
De Spaanse onderzoekers keken naar tandfragmenten en een gedeeltelijke maxilla van een mensachtige uit de Olduvaikloof in Tanzania. De kenmerkende slijtagepatronen zijn tussen de 1,5 en 2,8 mm breed en bevinden zich cervicaal van de glazuur-dentinegrens. De aanwezigheid van zogenoemde silicafytolieten (silicakristallen) in plantaardig materiaal zou de slijtage veroorzaken als grassen en twijgjes gebruikt worden om de vleesresten te verwijderen. Of silicafytolieten wel hard genoeg zijn om slijtage aan tandmateriaal te kunnen veroorzaken, wordt door andere onderzoekers echter betwijfeld. Voor het stokeren van het gebit is de anatomie van een 'moderne hand' nodig. Handbeentjes van dit type mensachtige wachten er echter nog op ontdekt te worden zodat de technische stokervaardigheden bevestigd kunnen worden.
De suggestie dat tanden stokeren slijtagegroeven kan veroorzaken, zal bij menig tandarts de wenkbrauwen doen fronsen. De vorm van de slijtagegroeven zoals beschreven komt aan de andere kant wel bekend voor. Zou de oudste gewoonte van de mens niet gewoon tandenknarsen zijn geweest?
(Bron: J Hum Evol, juni 2020)