Kauwgom kauwen tegen coronabesmetting
Kauwen op kauwgom met het angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2) neutraliseert het SARS-CoV-2-virus in het speeksel van coronapatiënten. Aangezien speekseldruppeltjes een essentiële rol spelen bij de verspreiding van het virus, kan de virusoverdracht mogelijk aan de bron al flink worden teruggedrongen. Dit blijkt uit recent Amerikaans laboratoriumonderzoek. Hierbij werd naar een andere en creatieve manier gekeken om de verspreiding van SARS-CoV-2 mogelijk in te perken.
Ze ontwikkelden een kauwgom waarin ACE2-enzymen verwerkt zitten. Deze enzymen gebruiken 2 mechanismen om het virus ervan te weerhouden zich in cellen binnen te dringen. “De ACE2-enzymen in de kauwgom binden zich direct aan het spike-eiwit op SARS-CoV-2 en zorgen er zo voor dat het virus als het ware gevangen komt te zitten in de kauwgom. Daarnaast binden de ACE2-enzymen zich aan hun eigen ACE2-receptor die zich op de epitheelcellen in de mond bevinden en blokkeren zo de ingang van de cel voor alle virusdeeltjes die nog niet in de gom vast zijn komen te zitten”, legt onderzoeker Henry Daniell op Scientias.nl uit. Het laboratoriumonderzoek waarbij speeksel van gezonde vrijwilligers en COVID-19-patiënten geïncubeerd werd met ACE2-kauwgom bevestigde deze strategie. Van de neus- en speekselmonsters van coronapatiënten die daarvoor waren blootgesteld aan de kauwgom, was de virusconcentratie met 95% verminderd.
Volgens Daniell is de volgende stap het vaststellen van de totale werkzame duur van de kauwgom. Daarnaast moet ook de dosis ACE2-enzym in de kauwgom in verder aanvullend klinisch onderzoek worden onderzocht. Daarbij speelt ook mee dat het aantal kauwbewegingen per patiënt verschilt.
De onderzoekers denken dat deze kauwgom de overdracht van het virus onder huisgenoten van coronapatiënten kan verkleinen en dat het ook bij tandheelkundige behandelingen en professionele gebitsreiniging een nuttige bijdrage kan leveren. “Om een effectieve bescherming te bieden tegen infectie is timing cruciaal en zal er een overmaat aan ACE2-receptoren in de kauwgom aanwezig moeten zijn om alle virusdeeltjes weg te vangen,” zegt prof. dr. Floris Bikker van ACTA. “Bovendien zal dat 24 uur aanwezig moeten zijn anders denkt men mogelijk dat men door kauwgomgebruik niet besmettelijk is. De gevonden daling van 95% in de virusconcentratie lijkt spectaculair. De vraag is of de overige 5% niet alsnog kan leiden tot een infectie en hoelang de bescherming duurt.”
(Bron: Molecular Therapy, 10 november 2021/Scientias.nl, 11 december 2021)
(Beeld: Shutterstock)