Kijken naar pijn vermindert pijngevoeligheid van vrouwen
Vrouwen zijn gevoeliger voor pijn dan mannen, maar kunnen daar iets aan doen door films te kijken of te sporten. Dat blijkt uit het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn, waaraan meer dan 9.000 Nederlanders meededen en waarvan de belangrijkste vraag was of er verschil in pijngevoeligheid is tussen mannen en vrouwen. Onderzoeker en anesthesioloog-pijnspecialist Monique Steegers van het Radboudumc: “Mensen denken altijd dat mannen pijngevoeliger zijn. Maar dat is niet zo. Vrouwen blijken gevoeliger voor pijn dan mannen. En mensen blijken pijngevoeliger naarmate ze meer pijn ervaren”. Steegers vermoedt dat het mechanisme achter pijn bij vrouwen heel anders zou kunnen zijn dan bij mannen.
Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson startten met hun onderzoek in mei 2017. Op de website pijnonderzoek.nl vulden mensen vragenlijsten in over hun pijnervaringen. Meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek had pijnklachten die meer dan 6 maanden aanhielden. Vrouwen waren daarbij in de meerderheid. Bijna de helft van de deelnemende vrouwen had matige tot ernstige pijn die in driekwart van de gevallen langer dan 6 maanden aanhield. Rugpijn kwam het meeste voor.
In het onderzoek werd tevens getest of pijn ook zonder medicijnen te bestrijden is. De deelnemers bekeken hiervoor tijdens het onderzoek een vrolijk, pijnlijk, neutraal of geen filmpje. Uit de resultaten bleek dat vooral vrouwen na het bekijken van een pijnlijke film, ongevoeliger werden voor pijn. Het effect was sterker bij deelnemers die meer pijn hadden. Steegers: “Dit resultaat hadden wij niet verwacht. Of dit ook praktische toepassingen kan hebben weet ik niet, maar het kan wel consequenties hebben voor de benadering van vrouwen met pijn”. Ook de factor sporten verminderde de pijngevoeligheid bij mensen die pijn ervoeren en ook hier was het effect sterker bij vrouwen. Voor mensen zonder pijn had sporten geen invloed op de pijngevoeligheid.
(Bron: Persbericht Radboudumc, 30 november 2017)
Noot van redactie: de resultaten van dit onderzoek werden op 30 november 2017 gepresenteerd in het NPO 2 wetenschapsprogramma ‘De kennis van nu’.