Klinisch kankeronderzoek beter vindbaar met app
Sinds kort is de zogenoemde Moleculair Tumor Board-app beschikbaar. Met deze app kunnen artsen eenvoudiger dan tot nu toe alle oncologische klinische onderzoeken in Nederland volledig doorzoeken en zien waar klinisch onderzoek naar nieuwe kankerbehandelingen wordt uitgevoerd. Zo kunnen zij hun patiënten met kanker attent maken op mogelijke nieuwe behandelmethoden.
Deze app is een initiatief van prof. dr. Carla van Herpen, internist-oncoloog bij het Radboudumc, en prof. dr. Hanneke van Laarhoven, internist-oncoloog bij het AMC. Zij gaven in 2017 samen leiding aan een project om door heel Nederland moleculaire tumorboards (MTB’s) op te zetten. Een MTB is een relatief nieuwe overlegvorm tussen medisch specialisten van verschillende disciplines waarin patiënten besproken worden op basis van het moleculair profiel van hun tumor. Van Herpen en Van Laarhoven merkten dat de deelnemende artsen geen goed overzicht hadden van het klinische onderzoek dat voor hun patiënten van belang kon zijn. Het kan namelijk voorkomen dat tumoren op verschillende plekken in het lichaam op moleculair niveau sterke overeenkomsten vertonen. Als dat zo is, ontstaan er nieuwe behandelopties: een prostaattumor zou dan bijvoorbeeld behandeld kunnen worden met een therapie die bij een op moleculair niveau vergelijkbare vorm van borstkanker goede resultaten heeft laten zien.
Voor een MTB is het belangrijk om gericht te kunnen zoeken in de beschikbare klinische onderzoekens, bijvoorbeeld naar specifieke biomarkers of andere moleculaire kenmerken. In de bestaande databases, zoals trialregister.nl, is dat niet mogelijk want die zijn maar beperkt doorzoekbaar. De MTB-app maakt het mogelijk om de volledige tekst van oncologisch onderzoek uit verschillende databases (trialregister.nl, clinicaltrials.gov en oncokb.org) te doorzoeken op meerdere kenmerken. Onderzoek van Nederlandse instituten is opgenomen, evenals dat van nabijgelegen Belgische en Duitse instituten. De MTB-app is een middel om de effectiviteit van (regionale) moleculaire tumorboards te vergroten, doordat het makkelijker wordt om patiënten te matchen met voor hen geschikte onderzoeken.
De MTB-app is gratis en zowel voor iOS- als Android-apparatuur beschikbaar en te gebruiken door zorgverleners en patiënten. Enige medische kennis is wel vereist voor goed gebruik van de app.
(Bron: Radboudumc, 25 april 2018)