Koffie beschermt tegen DNA-schade
Mensen die 4 of zelfs meer dan 8 kopje kopjes koffie met cafeïne per dag drinken hebben een veel geringere kans om te overlijden aan de gevolgen van orale kanker, zo blijkt uit een grootschalig Amerikaans onderzoek. Voor cafeïnevrije koffiedrinkers geldt deze relatie in een veel geringere mate, en voor theedrinkers geldt de relatie helemaal niet. De American Cancer Society volgde voor het onderzoek 26 jaar lang meer dan 968.000 oudere mannen en vrouwen en publiceerde onlangs de resultaten in de American Journal of Epidemiology (2013; 177: 50-58).
Niemand weet precies waarom koffie kankerbeschermende eigenschappen heeft, maar onderzoek heeft al wel aangetoond dat er in koffie 2 vetoplosbare stoffen zitten,cafestol en kahweol, die bescherming bieden tegen DNA-schade. Laboratoriumonderzoek van cellen en weefsels moet de onderzoekers verder brengen in de ontrafeling van deze beschermende werking.
(Bron: AARP, februari 2013)