Kwaliteit, maximale preventie en minimale curatie
Expert uitgelicht
Dr. Casper P. Bots werkt als tandarts-algemeen praticus in zijn praktijk ‘De Mondzorgkliniek’ in Bunschoten. Hij is sinds mei 2017 hoofdredacteur van het NTVT en zette een restyling en herdefiniëring van het NTVT in. In de coronapandemie kwamen onder zijn leiding als moderator de DentTalk webinars en podcasts tot bloei. Verder was hij persoonlijk nauw betrokken bij het thema Speeksel & Mondgezondheid en co-auteur van diverse artikelen in het tijdschrift waaronder het artikel ‘Het gebruik van pijnstillers in de mondzorg in de periode 2016 tot en met 2020’.
Op welk vlak ligt jouw specialisatie?
Speeksel en mondgezondheid. Als tandarts en epidemioloog ben ik breed geïnteresseerd, maar speeksel is de basis waarop ik ben gepromoveerd. Hierin komt alles samen: onderzoek, patiëntenzorg, innovaties, medisch-tandheelkundige interactie en interdisciplinaire samenwerking. Vanuit het Nederlands Speekselcentrum in Bunschoten geef ik nascholing en ben ik betrokken bij diverse onderzoeken op ACTA, in Groningen en Utrecht. Naast mijn werk als tandarts geef ik individueel advies aan patiënten met een droge mond of klachten die daarmee samenhangen. Ik heb zelf veel interesse in de beleving van de droge mond in relatie tot de visco-elasticiteit en samenstelling van het speeksel.
Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen je vakgebied op dit moment?
Speeksel als diagnostische vloeistof voor de detectie van ziekten of virussen is een belangrijk thema. Daarnaast zijn er binnen het stamcelonderzoek en speekselklierregeneratie voortdurend ontwikkelingen. Sowieso neemt de interesse in het belang van speeksel voor het behoud van een optimale mondgezondheid steeds meer toe. Tot slot is er de voor patiënten belangrijke zoektocht naar een optimale speekselvervanger. De eigenschappen van speeksel zijn zo uniek, dat het niet zomaar even kunstmatig na te maken is.
(Fotograaf: Joost Hoving)
Wat houdt je in je werk bezig op dit moment?
Mijn werkweek is een mix van algemene praktijk, speekselonderzoek en het NTVT. In de praktijk richt ik mij op ‘duurzame mondzorg op maat’. Kwaliteit, maximale preventie en minimale curatie vormen daarbij de kern. Iedere patiënt krijgt een individueel zorgtraject op basis van het risicoprofiel. Hierbij spelen de mondhygiënisten en preventieassistenten een onmisbare rol.
Binnen het NTVT hebben we de afgelopen jaren heel veel vernieuwingen doorgevoerd. Er ligt een schat aan informatie, die we voortdurend op allerlei manieren ontsluiten. Via de website, podcasts, webinars, mogelijke e-learnings en het tijdschrift. De rol van het digitale platform NTVT.nl en actuele onlinepublicaties wordt steeds groter.
Wat is het eerste dat je bekijkt als het NTVT in de brievenbus ligt?
Ik ben altijd blij als er weer een fraaie NTVT in de brievenbus ligt. Ook al is de editie mij als hoofdredacteur al helemaal bekend. Hoewel ik al 3 tot 4 weken daarvoor de drukproef heb geaccordeerd, blader ik hem toch altijd meteen door. Voelt het papier goed aan? Is het NTVT goed ingebonden? Zijn de details van de afbeeldingen en kleur goed overgekomen? Want wanneer je zoveel zorg, aandacht en liefde besteed aan de kwaliteit van de inhoud, dan moet alles kloppen. Tot in het kleinste detail.
Wat is je belangrijkste boodschap aan de beroepsgroep?
Laat de basis onder je dagelijks klinisch handelen gefundeerd zijn in wetenschappelijk onderzoek. In deze tijd van meningen, eigen opvattingen of fraai verpakte ‘verhalen’ is het fijn dat er al meer dan 125 jaar een ‘onafhankelijk, onderzoekend en onderscheidend’ instituut als het NTVT is. Dat de informatie fact-checkt en via een peer-reviewed proces zorgdraagt voor kwaliteit. Tot slot, behandel iedereen alsof het jezelf betreft. Wees daarbij zuinig op je patiënt, je collega’s en elkaar. Oordeel niet te snel, maar ga naast je patiënt staan en begeleidt deze stap voor stap naar een gezonde leefstijl en een goede mondgezondheid.