Late maaltijd leidt niet tot gewichtstoename bij kinderen
Het eten van een maaltijd na acht uur ’s avonds leidt niet tot een toename in het gewicht bij kinderen in Engeland zo blijkt uit een onderzoek waarvan melding wordt gedaan in het tijdschrift British Journal of Nutrition. Deze conclusie is tegenstrijdig met eerder onderzoek, waarbij werd gesuggereerd dat er mogelijk een verband bestaat tussen laat op de avond eten en een verhoogde kans op obesitas en stofwisselingziektes.
De onderzoekers uit British Journal of Nutrition bestudeerden de eetgewoontes van 1.620 kinderen tussen de 4 en 18 jaar en vergeleken het gewicht van kinderen die tussen 14.00 en 20.00 uur en tussen 20.00 en 22.00 uur aten. Zij maakten hierbij gebruik van data uit het Britse National Diet and Nutrition Survey Rolling Programme 2008-2012 (NDNS), waarin onder meer is nagevraagd met behulp van vierdaagse voedingsdagboekjes. Ook zijn hier gegevens over gewicht en lengte van de kinderen in opgenomen.
Dat het verband tussen laat eten en overgewicht ontbreekt, zou mogelijk ook kunnen komen doordat een klein percentage van de kinderen in het onderzoek na 20.00 uur de avondmaaltijd at. Vervolgonderzoek is nodig om een nog beter begrip hiervan te krijgen. Ook andere factoren die van invloed kunnen zijn op het gewicht bij kinderen, zoals het wel of niet ontbijten of slaapduur, worden betrokken in dit onderzoek.
(Bron: Persbericht VU, 17 mei 2016)