Maastricht toneel van de internationale kindertandheelkunde
Congresverslag
Het mooie Maastricht vormde het zonnige toneel van de internationale kindertandheelkunde en wetenschap. Van 14 tot en met 17 juni 2023 werd de 29e editie van het congres van de International Association of Paediatric Dentistry (IAPD) gehouden. Met ruim 1.400 deelnemers uit 77 landen, een verdiepend wetenschappelijk programma, een expositieruimte met 33 exposanten en een mooi sociaal programma kan gesproken worden van een succes. Het congres werd georganiseerd door het lokaal organiserend bestuur, de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK) en congresbureau MCI The Netherlands. Aanvankelijk was het gepland voor 2021, maar vanwege de COVID-19-pandemie werd het congres uitgesteld tot 2023. Het was voor iedereen dan ook een zichtbaar genoegen om elkaar weer persoonlijk te kunnen ontmoeten om nieuwe kennis op het gebied van kindertandheelkunde uit te wisselen.
Congresdeelnemers nemen selfie voor poster ‘Greetings from Maastricht'.
Het thema van deze editie sprak voor zich: ‘Joining Forces in Paediatric Dentistry’. Tandheelkundige problemen bij kinderen staan zelden op zichzelf. Het verlenen van mondzorg aan kinderen omvat vaak een combinatie van medische, technische, ethische, gedrags- en psychosociale aspecten. Daarom is een multidisciplinaire aanpak nodig waarbij verschillende zorgverleners hun krachten bundelen als een team. Daarnaast vraagt de kindertandheelkunde ook om landsgrenzen te overschrijden. Kinderen worden wereldwijd met vergelijkbare (mond)gezondheidsproblemen geconfronteerd, maar de uitdagingen verschillen per lokale context. Het is daarom van belang te leren van onze buren en onze kennis te verrijken door wetenschappelijke inzichten, visies, barrières en ‘best practices’ uit te wisselen. De boodschap van het congres was daarom duidelijk: het bundelen van krachten tussen (mond)zorgverleners en academici is de sleutel tot vooruitgang in de kindertandheelkunde.
Het IAPD-congres kende een vol vierdaags programma met educatieve inhoud in het recent gerenoveerde MECC conferentiecentrum. Op woensdag waren 4 precongrescursussen te volgen voor klinische verdieping in de kindertandheelkunde. Het hoofdprogramma bestond uit 3 plenaire sessies en 15 symposia verspreid over de donderdag, vrijdag en zaterdag (15-17 juni). Daarnaast waren er 127 mondelinge presentaties (verdeeld over 17 sessies) en 358 posterpresentaties (verdeeld over 12 sessies) door onderzoekers die een abstract hadden ingediend. Ook werden 9 prijzen uitgereikt.
In de plenaire sessies stond het thema ‘joining forces’ centraal. In deze sessies werd besproken hoe de krachten kunnen worden gebundeld op het gebied van preventie en gedragsverandering; cariësmanagement; de strijd tegen suikers; multidisciplinaire zorg voor craniofaciale afwijkingen bij kinderen; en het aanpakken van sociaaleconomische ongelijkheden op het gebied van mondgezondheid. Enkele sprekers waren prof. dr. Robert Lustig (University of San Francisco), prof. dr. Richard Watt (University College London), dr. Benoit Varenne (Wereldgezondheidsorganisatie), prof. dr. Jaap Seidell (Vrije Universiteit) en prof. dr. Eppo Wolvius (Erasmus Universiteit).
De Nederlandse delegatie op het congres.
In de 15 symposia werd dieper ingegaan op klinische aspecten van mondzorg voor kinderen op het gebied van traumatologie, cariësmanagement, erosie, orthodontie, endodontologie, tandheelkundige materialen, sedatie en gedragsmanagement. Andere onderwerpen die aan bod kwamen waren de rol van gezinsfactoren in de preventie van cariës bij kinderen, ethische kwesties in de kindertandheelkunde en multidisciplinair samenwerken bij kinderen met comorbiditeit. Op vrijdag gaven sprekers uit meerdere werelddelen, waaronder Afrika, Zuidoost-Azië, Europa en Amerika, TED-Talk-presentaties over landelijke volksgezondheidsstrategieën voor het verbeteren van de mondgezondheid van kinderen op macroniveau.
In sommige symposia was een plaats gereserveerd voor een best-of-abstracts-lezing. Onderzoekers van zeer interessante abstracts over een bepaald onderwerp kregen de kans om hun onderzoek op het hoofdpodium te presenteren, met als doel (jonge) getalenteerde wetenschappers te stimuleren in hun onderzoek.
Sociaal gezien werd woensdagavond het congres feestelijk geopend met een openingsceremonie, waarbij de voorzitter dr. Martine van Gemert-Schriks van het lokale congresbestuur en wethouder John Aarts het congres officieel openden met een spectaculaire lasershow. Eén van de hoogtepunten van het congres was ongetwijfeld het gala-dancing-diner op vrijdagavond in het prachtig gelegen Château Neercanne, met het thema ‘Tulips are forever’. Door het mooie zomerweer en heerlijk eten en drinken was het een idyllische plek voor het netwerken en bijpraten met vrienden en collega’s. Dit liep vervolgens over in een groot dansfeest in de mergelgrotten van het kasteel. Op zaterdag werd het congres officieel afgesloten met de sluitingsceremonie en een Hollands feestje in de club Rebelle, gelegen in het centrum van Maastricht.
Netwerken in een idyllische omgeving.
Nederland heeft met het congres bijgedragen aan het verder op de kaart zetten van de kindertandheelkunde. Meer informatie is te vinden op http://iapd2023.org. Het volgende IAPD-congres staat ook al gepland; voor oktober 2025 in Kaapstad, Zuid-Afrika!
dr. Denise Duijster, redacteur
Foto's: Enrique Meesters
Dit bericht delen op sociale media? Klik op de deelknop links in beeld en kies uit Facebook, Twitter of Linkedin.