Minder cariës in kindergebit met persoonlijke preventie
Een op het individu afgestemd preventieprogramma ter voorkoming van cariës leidt tot een gezonder gebit vergeleken met standaard tandartsenzorg. Dat melden Nederlandse onderzoekers in Caries Research (2014; epub 11 juni).
De onderzochte strategie staat bekend onder de noemer NOCTP, ofwel ‘non-operative caries treatment and prevention’. Dit is een in Denemarken ontwikkeld programma, gericht op het verhogen van het niveau van zelfzorg. Bij deze methode is er geen periodieke controle om de 6 maanden, maar wordt de periode tussen 2 afspraken individueel bepaald aan de hand van een risico-inschatting. Verschillende onderzoeken vonden dat de methode het ontstaan van cariës beperkt, maar deze vonden vooral plaats bij kinderen met een relatief hoog risico op tandbederf.
Erik Vermaire (TNO) en collega’s onderzochten het effect van NOCTP in een doorsnee tandartsenpraktijk. Voor het onderzoek verdeelden zij 230 kinderen (ongeveer 6 jaar oud) in 3 groepen. Eén groep kreeg NOCTP, een andere groep kreeg een standaardbehandeling met jaarlijks 2 extra fluoridebehandelingen en de derde groep ontving standaardzorg.
Op de leeftijd van 9 jaar namen nog 179 kinderen deel aan het onderzoek. Gebitsonderzoek op dat moment liet zien dat in de NOCTP-groep kinderen een gemiddelde DMFS-toename hadden van 0,15, terwijl er in de groep behandeld met extra fluoride dat gemiddeld 0,34 was en in de controlegroep gemiddeld 0,47. Ook was de mondgezondheid van de kinderen in de NOCTP-groep beter en hadden zij vaker nog een gaaf gebit.
Toen de onderzoekers corrigeerden voor verstorende factoren was het effect van NOCTP op de DMFS-toename echter niet meer statistisch significant verschillend. Hoewel de bevindingen veelbelovend zijn, mogen daarom harde conclusies over het effect van NOCTP in een standaard tandartsenpraktijk nog niet worden getrokken.
Bron: NTvG, 29 juli 2014