Mondgezondheid af te lezen aan biomarkers
Een slechte mondgezondheid, vooral tandverlies, op oudere leeftijd wordt geassocieerd met enkele inflammatoire, hemostatische en cardiale biomarkers.
Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk onderzochten de associatie van objectieve en subjectieve maten voor de mondgezondheid en inflammatoire, hemostatische en cardiale biomarkers op oudere leeftijd. Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van de cross-sectionele data van 2 onderzoeken: de Britisch Regional Heart Study (BRHS) en de Health, Aging and Body Composition study (HABC). De deelnemers in de BRHS waren 2.147 mannen met een gemiddelde leeftijd van 71-92 jaar, in het HABC onderzoek waren 3.075 Amerikaanse mannen en vrouwen van 31-80 jaar geïncludeerd.
Voor de mondgezondheid werd gekeken naar parodontitis, het aantal gebitselementen en droge mond. De biomarkers waren in beide onderzoeken het C-reactief proteïne (CRP), interleukine-6 (IL-6), terwijl in het BRHS-onderzoek ook weefselplasminogeenactivator (t-PA), von Willebrand Factor (vWF), fibrine D-dimeer, hoog-sensitiviteit troponine T (hsTnT) en het fysiologische niet-actieve afsplitsproduct NT-proBNP (Brain Natriuretic Peptide) gemeten werd.
In beide onderzoeken was tandverlies geassocieerd met (verhoogde) CRP waarden. In het HABC-onderzoek was het hebben van meerdere mondgezondheidsproblemen (3 of meer) geassocieerd met hogere CRP-waarden. In het BRHS-onderzoek waren gedeeltelijk en volledige tandverlies geassocieerd met het hoogste tertiel fibrine D-dimeer. Tandverlies en parodontitis waren geassocieerd met verhoogde hsTnT-waarden.
Prospectieve en interventie-onderzoeken moeten in de toekomst uitwijzen of een slechte mondgezondheid een causaal verband heeft met inflammatoire, hemostatische en cardiale biomarkers.
(Bron: J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 19 april 2020)